Regeringens bokkrig fick motsatt effekt: ungerska barnboken slutsåld

Uppdaterad
Publicerad

En ungersk barnbok har blivit protestsymbol och sålt slut. Orsaken: styrande politiker har kört den genom en dokumentförstörare, och regeringen kräver nu varningstext på omslaget eftersom den innehåller hbtq-karaktärer.

Boken Sagolandet är till för alla har lett till kraftiga reaktioner från Ungerns högernationalistiska regering, och nu kräver de en varningstext på omslaget eftersom boken innehåller hbtq-karaktärer. Bokutgivarna svarar med att stämma politikerna för diskriminering. Och politikernas inblandning i kulturen har fått rakt motsatt effekt: boken säljer som smör.

– Ända sedan en politiker körde boken genom en dokumentförstörare har intresset för boken exploderat, säger Dorottya Rédai som är projektledare på hbtq-organisationen Labrisz, som gett ut sagoboken.

Tillsammans med en annan hbtq-aktivistgrupp, Hatter, tänker de nu stämma regeringen för kravet på varningstext, som de menar är diskriminerande.

– Boken har ett budskap om mångfald och tolerans för olikheter, men vi anklagas för att korrumpera barn, säger hon.

Se hur barnboken blev en protestsymbol i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.