Är du recensent i Region Halland gälls även du numera som en kulturutövare. Foto: Region Halland / TT

Unika beslutet: Kritiker likställs med konstnärer

Uppdaterad
Publicerad

Kulturkritik klassas nu som egen konstart – i alla fall i region Halland. Med sin unika kulturplan som antogs i vintras, får nu kritiker och recensenter samma status som andra kulturutövare och ger dem bland annat rätt att söka ekonomiskt stöd, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Region Halland blir först i Sverige att klassa recensenter och kritiker som konstutövare. Detta likställer dessa med bland annat musiker och konstnärer och ger dem möjlighet att söka ekonomiskt stöd från regionen.

Detta efter att regionen tog fram en ny kulturplan i vintras. En av de drivande krafterna bakom beslutet var Lovisa Aldrin (L), ordförande för driftnämnd kultur och skola i Halland.

– Vi såg att lokalmedierna lämnade den scenen, och det skapar ju ett problem för regionen. Konsten når inte ut till en bredare publik. Sen är det också viktigt för konstutövare att få den här kritiken för förnyelse och för att utvecklas, säger Lovisa Aldrin till Kulturnytt.

”Ett yrke man ska kunna leva på”

Enligt Lovisa Aldrin finns det ingen risk att beslutet äventyrar kritikernas oberoende. Utan hon ser kritiken som en självstående kulturform.

– Vi köper inte vad de ska säga, utan bara att det finns. Det måste kunna vara ett yrke man ska kunna leva på, säger Lovisa Aldrin till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.