Uppdrag gransknings reportage ”FN och mörkläggningen” har vunnit en Emmy. Foto: Pressbild

Uppdrag granskning vinner Emmy

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag gransknings reportage ”FN och mörkläggningen” har vunnit en Emmy – ett av världens finaste tv-priser. Priset delades ut på en gala i New York under natten till onsdagen svensk tid.

Reportaget ”FN och mörkläggningen” sändes i november 2018. Där avslöjade hur FN:s högsta ledning mörkat avgörande uppgifter kring mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp 2017 i Kongo.

Reportaget vann en Emmy i kategorin kategorin Current Affairs.

– Extremt kul att vinna och samtidigt en svår upplevelse eftersom det handlar om ett mord som var så brutalt, säger producent Axel Gordh Humlesjö som nominerats tillsammans med reporter Ali Fegan och fotograf och klippare Ola Christoffersson.

Han fortsätter:

– Men samtidigt så viktigt eftersom detta kan sätta press på FN att försöka komma längre i skuldfrågan om vem som beställde mordet på Zaida och Michael.

Granskningen var ett samarbete mellan Uppdrag granskning, tyska Süddeutsche Zeitung, franska Le Monde, Radio France International och amerikanska Foreign Policy Magazine.

Reportaget fick stort genomslag internationellt och efter publiceringen arresterades en kongolesisk överste – som Uppdrag Granskning avslöjade hade ljugit i rätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.