En ljudinspelning visar att överste Mambweni åt lunch med Zaida Catalán och Michael Sharp två dagar innan de mördades. Foto: Privat/SVT

Översten gripen – ljög under rättegången om mördade svenskan

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En läcka inifrån FN pekar ut kongolesisk säkerhetstjänst och militär som inblandade i mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán. Under torsdagen – drygt en vecka efter Uppdrag gransknings avslöjande – greps en av de utpekade personerna i läckan: Överste Jean de Dieu Mambweni.

Uppdrag granskning kunde förra veckan avslöja att FN:s högsta ledning mörkat avgörande uppgifter om mordet på Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp. En läcka inifrån huvudkontoret i New York visar att man haft tillgång till information kring utpekade personer inom den kongolesiska statsapparaten – uppgifter som uteslutits i den hittills enda FN-rapporten om morden.

Nu, drygt en vecka efter avslöjandet, rapporterar Uppdrag gransknings franska samarbetspartner RFI att en av de utpekade militärerna i läckan, Överste Jean de Dieu Mambweni, greps under torsdagen i provinshuvudstaden Kananga.

Ny ljudinspelning visar att översten ljuger

Uppdrag granskning kunde även avslöja att överste Mambweni ljugit under rättegången om sina mobilkontakter under morddagen. Trots det gick Kongos utrikesminister Leonard She Okitundo ut och kallade avslöjandet om att staten skulle vara inblandad för ”lögner”.

– Vi accepterar inte att associeras med de här morden, kongolesiska myndigheter är inte grymma, sa han till Sveriges radio.

Men under torsdagen spelades en ny ljudinspelning upp under rättegången som även den visar att överste Mambweni inte talat sanning. Han har hittills hävdat att han aldrig träffat FN-experterna innan morden men ljudfilen, som ska ha spelats in av Zaida Catalán, bevisar motsatsen.

På ljudfilerna hörs att översten åt lunch med de två FN-experterna, två dagar innan de mördades.

Var i kontakt med hemlig agent

Dessutom visar inspelningen att överste Mambweni varit i kontakt med en av agenterna från säkerhetstjänsten som, enligt FN-läckan, lurade Zaida Catalán och Michael Sharp att bege sig till den plats där de senare mördades. Och att det var översten som satte FN-experterna i kontakt med en av de falska tolkarna.

Ljudinspelningen ska, enligt RFI, ha överlämnats av FN till den kongolesiska militäråklagaren.

Överste Jean de Dieu Mambweni är ännu inte åtalad och nekar till all inblandning i morden.

Uppdrag gransknings reportage FN och mörkläggningen finns att se på SVT Play. Reportaget sändes i SVT1 onsdagen den 28 november 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.