Speljournalisten Anton Wretander om Xbox och Playstations nya konsoler. Foto: SVT / 343 Industries

Upplagt för tv-spelskrig när nya konsoler lanseras

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av nio dagar släpper de båda jättarna Xbox och Playstation varsin ny tv-spelskonsol. En stor händelse i spelvärlden – senast det hände var 2013.

Det är upplagt för ett hårt race mellan tv-spelstillverkarna Xbox och Playstation.

Den 10 november släpps nya konsolerna Xbox Series X och S. Nio dagar senare lanseras Playstation 5.

– De har lite olika fokus. Playstation satsar på snabbhet med extremt snabb hårddisk och exklusiva speltitlar. Många spel kommer man bara kunna spela just på den konsollen. Xbox har extremt en stark hårdvara, fyra gånger starkare än den förra konsolen. Man satsar också på bredd, spelen går också att spela på din dator, säger Anton Vretander, journalist på P3 Spel.

I de nya spelkatalogerna märks Playstations nya Harry Potter-spel och Xbox nya version av de populära Halo-spelen.

”Gigantisk skillnad”

De starkaste konsolerna är förhållandevis dyra och kostar runt 5700 kronor, men det finns också budgetvarianter, säger Anton Vretander.

-  Spelupplevelsen går ner ett steg, men de flesta märker ingen större skillnad, säger han.

Hur stor är skillnaden mot förra generationens konsoler?

– Teknikmässigt är det gigantisk skillnad, det här är spel som är hästlängder bättre. Men till en början kommer du kunna spela många nya spel på de gamla konsolerna.

”Produktionen tar flera år”

De senaste konsolerna släpptes 2013. Varför har det tagit så lång tid?

– Man vill att spelgenerationerna ska hålla ett tag. För en konsument är det dyrt att köpa en ny konsol. Sen tar spelutveckling lång tid, produktionen av ett nytt spel tar ofta flera år, säger Anton Vretander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.