Dokumentären Himalaya handlar om Tibet Foto: Gemunu Amarasinghe, AP / TT

UR avpublicerar dokumentär efter hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsradion har avpublicerat den hårt kritiserade dokumentären om Tibet efter att det framkommit att ett kinesiskt statligt informationsorgan deltagit i produktionen.

Dokumentären ”Himalaya – granne med molnen”, skildrar en utopisk bild av Tibet där programledare besöker sprudlande festivaler och idylliska miljöer där regionens ekonomiska utveckling hyllas.

Regimens förtryck förtigs

Men de fem drygt timmeslånga avsnitten nämner ingenting om förtrycket från den kinesiska regimen eller uppmärksammar människors lidande, menar kritiker.

Tittaren Annika Björndotter var en av de som reagerade starkt på tonen i programmet.

– Först blev jag bara häpen, sen blev jag så ledsen och hade svårt att sova faktiskt. Jag tänkte, hur har det här kunnat komma till en svensk public service-kanal, säger hon till Ekot.

I eftertexterna till programmet går det att läsa att upphovsrätten tillhör CCTV – China Intercontinental Communication Center, ett informationsorgan som av kritiker beskrivs som den kinesiska statens propagandamaskin.

Bakomliggande intressen

I ett mejl till SVT skriver UR:s ansvariga utgivare Anna Rastner att man valt att avpublicera serien eftersom det framkommit uppgifter om eventuella bakomliggande intressen i produktionen som inte var uppenbara när man köpte in programserien.

”Vi arbetar ständigt med att förbättra våra rutiner för att UR:s utbud inte ens ska kunna misstänkas för att vara osakligt”, skrivare Anna Rastner till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.