Obama under talet. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

USA: Nordkorea bakom hackerattack

Uppdaterad
Publicerad
USA anklagar nu officiellt Nordkoreas regering för att ligga bakom cyberattackerna mot filmbolaget Sony. FBI säger sig ha tillräckliga bevis för att dra slutsatsen att diktaturen ligger bakom. – Vi kan inte ha ett samhälle där diktatorer bestämmer över oss, sa Obama under ett tal i kväll.

FBI uppger i ett uttalande att bevisen visar att Nordkorea låg bakom attacken som ledde till att tiotusentals mejl och andra dokument läckte från Sonys servrar.

”Avsikten med attacken var att tillfoga amerikanska företag skada och hindra amerikanska medborgare att uttrycka sig”, uppger FBI i ett uttalande.

– Jag tycker att Sony gjorde ett misstag som drog in filmen efter hot. Sony borde ha pratat med mig först, sa Obama under ett jultal till nationen.

Viker sig inte

Han menar att inget land ska kunna bestämma om censur i USA.

– Vi kan inte ha ett samhälle där diktatorer bestämmer över oss. Vad är nästa steg? Om de inte gillar dokumentärer eller nyheter. Det är inte vad USA handlar om, sa han.

Samtidigt rapporterar CNN att hackarna sänt ett nytt meddelande till Sony där man hyllar att filmen ”The Interview” har stoppats. Filmen handlar om en plan att mörda Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Den har ställts in efter hot om attentat mot biografer.

Storpolitik

Cyberattackerna mot filmbolaget har blivit en storpolitisk fråga för USA. Den amerikanska regeringen har inlett diplomatiska samtal med Japan, Kina, Sydkorea och Ryssland för att möta hotet från Nordkorea.

De verktyg som använts vid attackerna liknar de som användes mot sydkoreanska banker och medier under en liknande attack 2013 utförd av Nordkorea.

Från amerikanskt säkerhetshåll görs kopplingen till Nordkorea – något som förnekats av landet även om Nordkorea kallar filmen ”en krigsförklaring”.

Tränas för hackerattacker

Avhoppare från Nordkorea har i intervju med AFP talat om en grupp, kallad ”Bureau 121”, som ska tränas för attacker mot olika nätverk.

– Att låta 500-600 personer utbildas inom detta kostar betydligt mindre än att till exempel utveckla ett stridsflygplan, säger it-säkerhetsexperten David Lindahl vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Det är oklart när ”The interview” verkligen får premiär.

Obama sa också att landet kommer att satsa på att förebygga sådana här attacker och att Nordkorea kommer att få stå till svars.

– Den här attacken har orsakat mycket skada och vi kommer att svara på den, vid en tid och plats som passar oss.

Fakta: Filmen The interview

Visa

Filmen ”The interview” är en mörk komedi om planerna på att lönnmörda Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Bolaget Sony, som producerat filmen, har drabbats av omfattande cyberattacker.

Filmen skulle haft premiär i USA på juldagen och premiärvisats i Sverige den 30 januari, enligt den svenske distributören UIP.

Bland huvudpersonerna i filmen finns skådespelarna Seth Rogen och James Franco. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet