Juryn meddelar att det faktum att priset ställs in 2020 inte betyder att författare ska se det som fritt fram att skriva usla sexskildringar framöver. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Utmärkelse för årets sämsta litterära sexskildring delas inte ut 2020

Uppdaterad
Publicerad

Juryn till det årliga litterära ”priset” sämsta sexskildring (bad sex in fiction award), som delas ut av tidskriften Literary review delas inte ut i år. ”Domarna anser att allmänheten har utsatts för allt för mycket det här året för att kunna motivera att den ska utsättas för dåligt sex också”, lyder motiveringen.

Literary review skriver att det faktum att priset inte delas ut i år på intet sätt ska ses som ”fritt fram att skriva usla sexskildringar”.

”I och med lockdowns kommer en helt ny flora av sexuella beteenden, domarna förväntar sig en hel hop av bidrag nästa år. Författare ska vara medvetna om att cybersex och andra former av hemmaunderhållning omfattas av priskriterierna. Scener som utspelas på fält, parker, bakgårdar eller inomhus med öppna fönster och färre än sex personer närvarande kommer inte heller att undgå granskning”, skriver en representant för priset.

Priset har tidigare gått till bland andra Morrissey, Christopher Bollen, Didier Decoin och John Harvey. Även nobelpristippade Haruki Murakami har nominerats. Priset har delats ut sedan 1993 med syfte att avskräcka författare från att skriva ”dåligt författade, rutinmässiga eller överflödiga sexskildringar i modern skönlitteratur”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.