Haruki Murakami kan prisas – för sina dåligt skrivna sexscener. Foto: Adam Wrafter/Melissa Hjerrild/TT

Haruki Murakami nominerad till priset ”Bad sex award”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnliga författare har lyckats undvika dåliga sexskildringar i sina böcker i år, i alla fall enligt Literary Review som släppt nomineringarna till årets upplaga av ”Bad Sex Award”.

Bland de nominerade finns bland annat den japanske författaren, som ofta är favorittippad till Nobelpriset, Haruki Murakami, den kontroversielle amerikanske författaren James Frey samt den irländske författaren Julian Gough, rapporterar The Guardian.

– Jag är glad att jag nominerats till Bad Sex Award, särskilt tillsammans med den stora författaren Haruki Murakami. Jag hoppas att jag vinner, sa Julian Gough till The Guardian, och fortsatte:

– Under årens lopp har några av de bästa och mest intressanta texterna om sex blivit listade av Literary Review. Det skulle därför vara en stor ära att vinna och ha det gemensamt med tidigare vinnare som John Updike, Tom Wolfe och Ben Okri, sa han till The Guardian.

Inga kvinnor i årets upplaga

Inga kvinnor hamnade på årets lista som finns för att ”uppmärksamma dåligt eller överflödiga avsnitt av sexuella beskrivningar i modern fiktion”.

I prisets 25-åriga historia har endast tre kvinnor vunnit: Rachel Johnson, Nancy Huston och Wendy Perriam.

– Vi nominerade några kvinnor i år men vi bestämde oss till slut för att de inte var tillräckligt dåliga”, sa Literary Rewievs Frank Brinkley, till The Guardian.

Frey och Murakami valdes ut av domare i det Brinkley beskriver som ”ett ganska bra år”.

I en del sexskildringar ”tog man i så att de gränsade till det skandalösa”, sa Brinkley, och visade på följande mening i Scoundrels:

”Jag lustade återigen efter att orgasmkramperna i hennes järnjungfru skulle knåda mitt ollon inne i henne, likt en operasångare med en halstablett.”

Vinnaren kommer att tillkännages den tredje december.

Nominerade 2018

  • Scoundrels: The Hunt for Hansclapp av Major Victor Cornwall och Major Arthur St John Trevelyan,
  • Katerina av James Frey
  • Connect av Julian Gough
  • Killing Commendatore av Haruki Murakami,
  • Kismet  av Luke Tredget
  • Grace’s Day av William Wall
  • The Paper Lovers av Gerard Woodward

Källa: literayreview.co.uk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.