Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verklighetens ”Martha” talar ut i Piers Morgans tv-program Uncensored. Foto: Netflix

Utpekade stalkern om Baby Reindeer: ”Helt enkelt inte sant”

Uppdaterad
Publicerad

Den utpekade stalkern i Netflix succéserie Baby Reindeer har klivit fram. I en intervju i Piers Morgans Uncensored slår hon tillbaka anklagelserna och kallar TV-serieskaparen för att vara psykopat.

– Generellt sett har han extrema psykiska problem, säger Fiona Harvey.

”This is a true story”

Första rutan i succéserien Baby Reindeer skyltar med att det är just det, en sann historia.

Serien bygger på komikern och skådespelaren Richard Gadds erfarenheter av att ha blivit förföljd och sexuellt trakasserad av en kvinna, som i serien har namnet Martha.

Kort efter att serien haft premiär växte spekulationer fram om vem den verkliga Martha är. Internet lyckades, med hjälp av ledtrådar i tv-serien, lista ut och peka ut advokaten Fiona Harvey som Gadds verkliga stalker. Hon gick snabbt ut och nekade till anklagelserna. Den 9 maj edverkade hon i en 50-minuters lång intervju i Pierse Morgans tv-program Uncensored.

Där berättar hon sin sida av historien och menar att Richard Gadd har ”extrema psykiska problem”. Enligt Harvey själv träffade hon Gadd ett fåtal gånger när han jobbade just på en pub i London, men menar att hon inte har förföljt honom. Hon medger däremot att hon på skämt gett Gadd namnet ”Baby Reindeer” och att hon har skickat ett fåtal e-postmeddelanden till honom.

”Journalistisk oförsvarbart”

Kulturjournalisten Fanny Svärd kritiserar valet att bjuda in Fiona Harvey till Pierse Morgans tv-program Uncensored.

– Det är ganska journalistisk oförsvarbart att bjuda in en person som misstänks vara en stalker, som utsatt den här mannen för grova trakasserier. Det ger henne en plattform att fortsätta sprida lögner, säger hon och fortsätter:

– Ponera att hon är en oskyldig person som har råkat hamna i skottgluggen för det här. Då tycker jag ändå att man ska skydda henne från allmänhetens blickar.

”Ännu ett offer för stalking”

Att serien säger sig vara en sann historia tror Svärd också bidragit till fascinationen för den.

– Det hör till internets logik, att man vill hitta de verkliga föregångarna. På ett sätt har det skapats ett nytt offer för stalking, och det är den verkliga Martha, säger Fanny Svärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.