Riksarkivarie Karin Åström Iko och biträdande riksbibliotekarien Lars Ilshammar. Foto: Jenny Odell/Riksarkivet/TT

Utredning: Arkiven måste få mer pengar

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på ekonomiska resurser för digitalisering är ett av de största problemen för arkiven, slår Arkivutredningen fast i sitt betänkande till kulturminister Amanda Lind.

Uppdraget har varit att göra en bred översyn av arkivområdet, med syfte att säkerställa samhällets tillgång till allmänna handlingar. Och bristen på resurser framhålls som ett större problem än både organisation och lagstiftning när den särskilda utredaren, biträdande riksbibliotekarien Lars Ilshammar, nu överlämnar utredningen till Amanda Lind (MP).

Pengar till Riksarkivet

”Under utredningens arbete har det blivit tydligt att Riksarkivet behöver få en betydande ökning av sitt förvaltningsanslag, till en nivå som motsvarar kostnaden för myndighetens breda och samhällsviktiga uppgift”, säger han i ett pressmeddelande.

Forskare har flaggat för att Riksarkivets ekonomiska problem har lett till neddragningar på både personal och öppettider, vilket hotar tillgången till arkivet. Utredningen föreslår att Riksarkivet ska tillföras 24 miljoner kronor för flera nya uppgifter och uppdrag, varav 5 miljoner kronor är tidsbegränsade till 2022–2023.

Sametinget lyfts

Riksarkivet ska enligt förslaget också ge vägledning till enskilda arkiv, vars betydelse för kulturarvet lyfts fram. Man föreslår dessutom att regleringen av arkivsektorn ska förtydligas i en ny arkivlag och en ny arkivförordning, vilket välkomnas av riksarkivarie Karin Åström Iko.

Statsbidragen till regionala respektive nationella enskilda arkiv föreslås öka med 10 miljoner kronor vardera. Utredningen vill också inrätta ett nytt statsbidrag, med en ram på 5 miljoner kronor, för att stimulera nya arkivcentrumlösningar. Två miljoner vill man ge Sametinget, för att samla kunskap om arkivbestånd som skapats av samerna.

I slutet av oktober 2017 beslutade regeringen om direktiv för utredningen ”Översyn av arkivområdet”. Utredningen annonserades i propositionen om en samlad kulturarvspolitik våren 2017.

Nu har ”Härifrån till evigheten. En långsiktig arkivpolitik för förvaltning och kulturarv” (SOU 2019:58) överlämnats till kulturminister Amanda Lind.

Utredningens uppdrag har varit att: ”göra en bred översyn av arkivområdet, med syfte att säkerställa samhällets tillgång till allmänna handlingar både nu och i framtiden. I uppdraget har också ingått att analysera Riksarkivets roll, liksom att bedöma om regleringen för de enskilda arkiven bör förändras.”

Utredningens samlade förslag innebär att statens kostnader ökar med 51 miljoner kronor, och med 5 miljoner kronor mindre från och med 2024.

Nytt i utredningen är dessutom att man föreslår ytterligare krav på att arkivmyndigheterna ska inrätta en strategisk bevarandeplanering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer