Min-Jung Jonsson, utställningsansvarig på Fotografiska, beklagar att vissa fotografer känner sig illa behandlade. Men hon tycker inte att museet har gjort något fel. Foto: SVT

”Vad fotografer upplever är en sak”

Uppdaterad
Publicerad

Min-Jung Jonsson, utställningsansvarig på Fotografiska, beklagar att vissa fotografer känner sig illa behandlade. Men hon tycker inte att museet har gjort något fel.

Kritiken är hård mot Fotografiska från två av landets mest erfarna fotografer. Både Micke Berg och Ewa Stackelberg menar att de känner sig överkörda av museet, blåsta på utställningar de utlovats i mejl och i muntliga avtal. Men Min-Jung Jonsson, utställningsansvarig på Fotografiska, tycker inte att något avtal har brutits.

– Jag kan inte se att det fanns en överenskommelse. Som jag såg det var det en diskussion för att komma till den punkten där man skriver ett avtal, säger hon.

Att två erfarna fotografer säger att de aldrig blivit så illa behandlade i hela sina yrkesliv tycker Min-Jung Jonsson är tråkigt.

– Jag är jätteledsen att höra det, jag beklagar att det blev så. Men vad fotografer upplever är en sak, vad som är påskrivet i avtal är en annan sak.

När Ewa Stackelberg protesterade mot beslutet att dra tillbaka hennes utställning fick hon erbjudande om att ställa ut två bilder under två dagar. Hon tolkar det som ett rent hämndavtal och att Fotografiska inte alls vill ställa ut hennes bilder.

Vill ni att Ewa Stackelberg ska ställa ut hos er?

– Jag förstår att det fanns olika uppfattningar om hennes utställning.

Men ja eller nej, vill ni att hon ska ställa ut här?

– Ja. Så som vi föreslog. En eventkaraktär under två dagar. Ja, absolut.

De fotografer jag talat med kallar det här ett hånavtal, eller ett hämndavtal. Vad säger du om det?

– Det tycker jag är väldigt beklagligt. Vi har haft sådana här utställningar som bygger på bildspel. Det är inget unikt vi bara har föreslagit Ewa Stackelberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotografiska får kritik

Mer i ämnet