Kim Kardashian är gift med rapparen Kanye West. Foto: TT/Skärmdump

Miljontystnaden efter rånet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra dagar har gått sedan Kim Kardashian rånades i Paris.
Elaka tyckare kallar överfallet självförvållat.
Nu råder ett populärkulturellt vakuum i den digitala stratosfären.
Världens största realityshow är lagd på is.

#PrayforKim

Var en hashtagg som föddes efter de första rapporterna om händelsen i Paris natten mellan söndag och måndag.

Följande har hänt: Kim Kardashian, reality-ikon, rånades i sin hotellsvit. Efter ett tag framkom, i den Kardashian-mättade och därför något blaséartade, globala nöjesrapporteringen, att rånet varit grovt. Enligt medieuppgifter ska fem maskerade gärningsmän utklädda till poliser ha lyckats ta sig in i lyxvåningen där Kim befann sig. Livvakten var ute. Rånarna hotade henne med pistol, band henne och låste in henne i badrummet medan de stal smycken värda 50 miljoner kronor samt en jättedyr ring värd 40 miljoner. Sedan stack de.
 

När Kim Kardashians man, artisten Kanye West nåddes av nyheten, avbröt han sin spelning i New York ögonaböj.

– There is a family emergency, I have to stop the show, sa han.

Kim, som befann sig i Paris för att besöka modeveckan, flög snabbt tillbaka till USA, tillsammans med sin mamma Kris och systrarna Kourtney och Kendall.

Sedan, vet vi, inget, mer.
 

Vakuum råder. Kims Instagram, med 84,5 miljoner följare och ett genomsnitt på cirka tre publicerade bilder om dagen, har varit tyst i fyra dagar. Kris Jenner (mamma) var tyst fyra dagar. Kourtney Kardashian (storasyster) är tyst sedan fyra dagar. Khloé Kardashian (lillasyster) var tyst i fyra dagar. Kendall Jenner (lilla-lillasyster) postade inget på tre dagar, och Kylie Jenner (lilla, lilla lillasyster) hade endagsuppehåll från forumet. Vilket är lång tid för att vara hon.

Familjen Kardashian, som tv-serien om dem kallas på svenska, har en samlad Instagramföljarskara på svindlande 350 miljoner. På fredagen kom beskedet att serien – som bör betraktas som världens största i sitt slag – läggs på is tills vidare. Kim måste hämta sig.

En superinflytelserik kanal är tyst.
 

Karl Lagerfeld, designer, har insinuerat att Kim K möjligen har sig själv att skylla för rånet. Genom Instagram visste alla vilka smycken hon hade med sig, och genom Snapchat att hon var ensam på hotellet, eftersom livvakten vakade över Kourtney och Kendall som slirade på stan.

”Du kan inte exponera din rikedom på det sättet och sedan bli förvånad av att vissa människor kommer att vilja ta del av den”, konstaterar han.

Kort kjol-principen, alltså. ”Uppmuntra inte till övergrepp”.

Problemet är att Kim Kardashian är synonym med rikedom.
 

Förra året tjänade hon 460 miljoner kronor, enligt Forbes. Den som använder så kallade Kimojis – Kim K:s egenutvecklade emojikatalog, hittar bland annat sedelbuntar med Kims ansikte på, gif:ar med en Kim som kastar sedlar ur en plånbok, guldklockor, diamantringar, American express-osande betalkort och märkesväskor.

Hon hade bröllopsfest på Versailles, flög direkt till Italien för själva vigseln och äger en Hermèsväska på vilken dottern North, 3, har kladdat färg för särprägelns skull. Realitykontraktet med tv-kanalen E! är värt en miljard. Kim Kardashian är pengar.

Att inte exponera rikedomen är att avsäga sig kändisskapet.
 

Innan Kim Kardashian blev rik, arbetade hon med att rensa kända människors garderober och sälja plaggen på köpsajten Ebay. Hon blev assistent till hotellimperiumarvtagerskan Paris Hilton och etablerade, genom att synas nära pengar, sin usp. Sedemera inträffade en läckt sexfilm och resten är historia.

Nu råder Lagerfeldska sanningsväktare Kim att tagga ner på degskrytet. Det kommer aldrig att gå.

Kort efter rånet på hotellet twittrade Paris borgmästare Anne Hidalgo:

”Jag fördömer angreppet mot Kim Kardashian i Paris. Hon ska veta att hon alltid är välkommen i staden”.

Så angelägen är makten om Kim Kardashians välvilja i de digitala miljonkanalerna. Så fungerar pr-värde. Så blir det ekonomi. Ekonomi angår alla.

Förhoppningsvis är Kim K tillbaka i offentligheten snart. Varje dag av tystnad kostar pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.