Foto: TT

Valåret dominerar teaterscenerna 2018

Publicerad

Under 2018 är det två teman som kommer att dominera scenkonsten. Det ena temat är en trend som har vuxit sig starkare under de senaste åren, men som under våren 2018 kommer att göra ett massivt avtryck i teaterrepertoaren – den dokumentära, lokala berättelsen.

Att samla in dokumentärt material och sedan göra scenkonst av det har vi sett flera exempel på tidigare. I år har Riksteatern till exempel turnerat med föreställningen Kality där bland andra journalisten Martin Schibbye stod på scen och delade med sig av texter skrivna av fångar i det etiopiska fängelset Kality, där han själv satt fången.

Under våren kommer en uppsjö av olika föreställningar som bygger på verkliga vittnesmål och berättelser. Vi har Tynneredsprojektet på Backa teater, Det rasar på Orionteatern, Dålig stämning på Dalateatern och Halland love stories på Teater Halland, för att nämna några.

Valteateråret 2018

Det kommer även att märkas på alla möjliga sätt inom scenkonsten att det är ett valår. Folkteatern Gävleborg slår på stort med scenkonstfestivalen Drömmar och demokrati som kommer att turnera i länet under våren 2018.

Tre nyskrivna föreställningar blir det i kombination med föreläsningar och andra kulturupplevelser för att skapa ett samtal kring valåret.

På den nya nationalscenen för barn- och ungdomsteater, Unga Klara, kommer föreställningen Torget – om demokrati av Athena Farrokhzad att ha sin urpremiär i februari.

På Malmö stadsteater kommer Medborgarbandet (bestående av bland annat Nina Persson från The Cardigans och Thomas Öberg från Bob hund) att sätta upp föreställningen Vinnaren tar allt – en politisk kabaret. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.