Våld i barn- och ungdomsböcker ökar. – Nu ser vi exempel i ungdomslitteraturen på grafiska detaljerade våldsscener, Maria Nilson, lektor i litteraturvetenskap på Linnéuniversitetet. Foto: Ditte Hammar

Våld i ungdomsböcker allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Antalet utgivna barn- och ungdomsböcker per år fortsätter att öka, men i 2015 års utgivning är det allt vanligare med våldsskildringar. Det visar årets Bokprovning, en undersökning utförd av Svenska barnboksinstitutet.

För sjätte året i rad ökar utgivningen av barn- och ungdomslitteratur. Men i utgivningen för 2015 kan Svenska barnboksinstitutet också se en ökning av våld inom litteraturen. Främst i ungdomsböckerna, men även i en del böcker för yngre barn.

– Det ser rätt mörkt ut i ungdomslitteraturen. Det handlar ofta om våld och med ett nytt sätt att beskriva våldet på, säger Maria Nilson, lektor i litteraturvetenskap på Linnéuniversitetet.

Detaljerade våldsskildringar

Bland annat förekommer våld i form misshandel och genom mobbning, men det går ofta i hand med två andra teman, som elakhet och ondska, som bland annat går att finna i dystopigenren som är fortsatt populär.

– Det fanns våld redan i Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, men det var inte så detaljerat beskrivet. Nu ser vi exempel i ungdomslitteraturen på grafiska detaljerade våldsscener som slagsmål, detaljerade tortyrscener och långa scener när man plågar djur, fortsätter Maria Nilson.

Är det sånt som barn och ungdomar borde läsa?

– Man hamnar lätt som vuxen i att tycka ”usch och fy”, men jag tror snarare att den här typen av litteratur öppnar upp för en diskussion om våld. Hur mycket våld kan man använda för att försvara sig utan att själv bli ond, till exempel.

Olika anledningar tror SBI

I SBI:s egen undersökning ger de förslag på varför våldsskildringarna har ökat. Bland annat att gränsen mellan ungdoms- och vuxenlitteratur suddas ut allt mer, att vi påverkas av de allt vanligare våldsskildringarna i populärkulturen, eller att det ökade våldet ute i världen kommer närmare och behöver bearbetas i litteraturen.

Krig och flykt ett vanligt tema.

En annat omskrivet tema inom barn- och ungdomslitteraturen som SBI har lagt märke till är skildringarna av krig och flykt. Speciellt i kategorin bilderböcker, där ett flertal författare försöker göra flykten begriplig för läsaren. Bland annat i Marina Michaelidou-Kadi och Daniela Stamatiadis bok Sabelles röda klänning där Sabelle flyr från kriget tillsammans med sin mamma. I boken är allting ritat i svart och vitt, förutom den röda klänningen. När Sabelle senare ska förklara varför hon valde att ta med sig sin röda klänning som sin enda personliga ägodel måste hon rita för att lösa upp sin egen tunghäfta.

Utgivningen av mindre förlag ökar

Sammanlagt gavs det ut 2089 barn- och ungdomsböcker under 2015. Det är ökning med lite mer än tolv procent sedan 2014. Av dessa var nästan nio av tio böcker förstaupplagor.

2015 såg också en ökning av en egenutgivning och från mindre förlag. Sammanlagt står förlagen med ett fåtal titlar per år för en femtedel av utgivningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.