Foto: TT

Våldtäktsdomen mot Kulturprofilen står fast

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen (HD) ger inte prövningstillstånd för den så kallade Kulturprofilen. Därmed står våldtäktsdomen mot honom fast, meddelar HD.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns något skäl att meddela prövningstillstånd. Högsta domstolens beslut innebär att målet inte tas upp till prövning. Hovrättens dom står därmed fast”, skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande.

För att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande behövs ett prövningstillstånd. Det betyder att beslutet blir vägledande för framtida domar och prövningstillstånd meddelas bara i undantagsfall.

– Vi motiverar inte beslutet att inte bevilja prövningstillståndet med mer än det som redan är sagt, säger Maria Ulfsdotter Klang, justitiesekreterare vid Högsta domstolen till Kulturnyheterna.

Hovrättens dom står fast

Jean-Claude Arnault, som i media länge gick under namnet Kulturprofilen, överklagade hovrättens dom i slutet av förra året och ansökte om prövningstillstånd i början av 2019. Hans advokat Björn Hurtig skrev då:

”Jean Claude Arnault är oskyldigt dömd. Han är medveten om att Högsta domstolen inte ofta tar upp mål om bevisvärdering. Det här fallet är emellertid unikt.”

Hurtig skriver även att bevisningen inte räcker till och att polisanmälan från målsägande mot Arnault skedde först efter att Dagens Nyheter publicerat sin artikel där 18 kvinnor anklagar honom för trakasserier och övergrepp. Mediebevakningen kring fallet, och den påverkan den kan ha haft på rättegången, angavs även som skäl till att HD skulle pröva målet.

Att HD väljer att inte meddela prövningstillstånd innebär att hovrättens straff på två och ett halvt års fängelse kvarstår.

I början av mars meddelade Högsta domstolen att man beslutat att skjuta frågan om prövning på framtiden i väntan på att ett annat mål skulle avgöras. Arnault hävdade att hovrätten varit jävig. Ett mål med liknande omständigheter hade redan beviljats prövningstillstånd och därför ville HD avvakta. I slutet av april beslutade HD att jäv inte uppstått i det andra fallet

Kulturnyheterna söker Jean-Claude Arnaults advokat Björn Hurtig för en kommentar.

Rättegången mot Jean-Claude Arnault

Den 1 oktober 2018 dömde Stockholms tingsrätt Jean-Claude Arnault till två års fängelse för ett fall av våldtäkt, och friade honom från misstankar om ytterligare en våldtäkt. Arnault överklagade domen.

Den 3 december 2018 stod det klart att hovrätten skärpte straffet till två och ett halvt års fängelse för två fall av våldtäkt mot en kvinna. Arnault dömdes även till att betala skadestånd till målsäganden.

Den 27 december överklagade Jean-Claude Arnault hovrättens dom till Högsta domstolen.

Jean-Claude Arnault har konsekvent nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.