I videon kan du höra ett smakprov från Van Morrisons nya skiva.

Van Morrisons nya album sågas: ”En samling paranoida utläggningar”

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har Van Morrison befäst sin ställning som konspirationsteoretiker med rader om att restriktioner är till för att kontrollera befolkningen. Nu har han släppt ett nytt album, som sågas av kritiker.

Van Morrison har tillbringat pandemiåret med att släppa låtar som kallar forskning ”skeva fakta” och hånar de som bär munskydd. På sin nya skiva ”Latest record project vol. 1” fortsätter han på temat konspirationsteorier, bland annat sjunger han om hemliga ”möten i skogen” och ”hjärntvätt”. The Guardians kritiker ger albumet en av fem stjärnor, och liknar soulveteranen vid en rasande kund som kräver återbetalning.

Rolling stones recensent är inte fullt lika skoningslös, utan ser ljusglimtar bland de 28 låtarna. Men albumet får bara två stjärnor, och det övergripande resultatet beskrivs som ”en stundals roande, ibland frustrerande, knappast spännande och i stort sett olyssningsbar samling utläggningar och riffar”.

Bland de uppmärksammade låtarna finns titelspåret, där Van Morrison kräver att veta varför människor är mer intresserade av låtar han släppt ”för länge sedan” än av hans mer nyskrivna musik. The Guardians kritiker avslutar sin recension med att konstatera att albumet svarar på Morrisons inledande fråga.

I videon kan du höra lite av musiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.