Festivalen Lollapalooza arrangeras av Live Nation. Foto: TT

Var femte anställd på Live Nation sägs upp

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 20 procent av personalstyrkan hos Sveriges största konsertarrangör Live Nation sägs upp, skriver Dagens Nyheter.

”Vi har in i det längsta försökt skydda våra medarbetare men då framtiden fortfarande ser högst osäker ut har vi tvingats till tuffa beslut. Cirka 20 procent har tyvärr fått lämna företaget”, skriver företagets vd Mattias Behrer i ett mejl till tidningen.

Orsaken är en bransch som i princip har varit belagd med näringsförbud sedan i mars, skriver Behrer i en skriftlig kommentar till Kulturnyheterna.

”Vi har kämpat och kommer att fortsätta kämpa men vissa beslut har tyvärr varit oundvikliga under rådande omständigheter och med dessa restriktioner, även fast det smärtar oerhört. Alla våra undersökningar visar att publiken är redo när vi får göra live-konserter igen och det kommer vi också att vara.”

Arrangörens omsättning har sjunkit med 90 procent jämfört med i fjol då alla stora arrangemang, som till exempel festivalerna Way Out West, Lollapalooza och Summerburst har ställts in till följd av pandemin.

Vill se fler stödinsatser

Live Nation efterlyser fler riktade stödinsatser från regeringen till konsertbranschen nästa år. Eftersom större arrangemang måste planeras i god tid, oftast sex till 18 månader innan de ska äga rum, går många inte att genomföra förrän publikrestriktionerna ligger fast under lång tid framöver, skriver Mattias Behrer.

Enligt bokslutet som DN har tagit del av var 70 personer anställda på Live Nation i fjol och 18 personer på dotterbolaget Luger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.