Vårändringsbudgeten 2019: Pengar till kulturskolan återinförs

Publicerad

På onsdagsmorgonen lämnade finansminister Magdalena Andersson (S) in regeringens vårändringsbudget till riksdagen. För kulturområdet märks bland annat att regeringen, som tidigare känt, tillför pengar till landets centrala museer för att behålla fri entré. Även pengen till Kulturskolan återinförs.

I vårändringsbudgeten vill nu regeringen öka bidraget kulturskolan med 50 miljoner kronor för 2019, jämfört med KD och M-budgeten. Kristdemokraternas och Moderaternas minskning med 100 miljoner kronor i höstbudgeten motiverades med att satsningen varit kostsam och ineffektiv.

Regeringen motiverar ändringen med att den vill göra kulturskolan ”mer jämlik och förbättra möjligheterna för barn och unga i hela landet att delta i verksamheten”.

Landets centrala museer

Diskussionen kring fri entré på landets centrala museer var en av de mest uppmärksammade frågorna i höstens kulturbudget. M och KD ville initialt ta bort fri entré från de statliga museerna, men ändrade sig sedan. Nu tillförs 60 miljoner till museerna. M och KD drog ner anslaget med 60 miljoner.

”Regeringen bedömer att lika tillgång till det gemensamma kulturarvet bör främjas och att fri entré vid vissa statliga museer är en del i detta arbete”, skriver regeringen i sin vårändringsbudget.

Minskar bidrag till skapande skola

Därtill minskar anslaget för Alliansregeringens kulturpolitiska reform Skapande skola med 10 miljoner kronor.

Även bidragen till regional kulturverksamhet och bidrag till vissa scenkonstinstitutioner minskar med 6 miljoner kronor respektive 2,9 miljoner kronor.

Moderaternas kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp är kritisk mot att en föreslagen satsning på 5 miljoner, som fanns i M och KD:s budget, dras in.

– Det är oroande och anmärkningsvärt att man tar bort en sån satsning för barn och unga som finns i vår budget avseende bibliotek i utsatta områden. Vi vet ju att läsfrämjande och läskultur är oerhört viktigt för socialt inkluderande – och då tar man bort det och satsar på gratisentré för vuxna på museer i Stockholms innerstad – det känns som en oerhörd märklig prioritering att göra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer