Foto: AP Photo/Kamran Jebreili

Världens största målning såld för jättebelopp

Uppdaterad
Publicerad

The journey of humanity av den brittiske konstnären Sacha Jafri är världens största målning på duk, enligt Guinness rekordbok. Nu har verket sålts för motsvarande 530 miljoner kronor vid en auktion i Dubai, skriver The Guardian.

The journey of humanity som nu såldes på auktion för dubbelt så mycket som utgångspriset är inspirerad av barnteckningar från hela världen som beskriver sina upplevelser under pandemins isolering.

Konstnären Sacha Jafri påbörjade arbetet med verket under förra året när han satt i karantän på ett hotell i Dubai. Jättetavlan tog åtta månader att färdigställa och består av 70 olika sektioner. Totalt sträcker den sig till nästan 1 600 kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär fyra basketplaner.

Köparen planerar ett museum

Tanken var från början att The journey of humanity skulle säljas i delar, men i auktionen köptes hela målningen av Andre Abdoune, en fransk kryptovalutahandlare bosatt i Dubai som nu planerar att bygga ett museum för tavlan. Intäkterna för verket ska gå till välgörenhet, skriver ARTNews.

Försäljningen av jättetavlan gör Sacha Jafri till den fjärde mest välbetalda nu levande konstnären, strax efter Jeff Koons, David Hockney och kryptokonstnären Beeple.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.