Foto: TT

Världsberömd fransk konstduo ställer ut i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Idag öppnar en utställning på Spritmuseum i Stockholm med den franska världsberömda konstnärsduon Pierre et Gilles. Det är mest kända för sina popkulturella och ikoniska porträtt av madonnor och celebriteter, men den här gången är havet i fokus.  

– Det stora temat är kärleken till livet, men bortom allt det finns allvaret i samtiden, säger Gilles Blanchard. 

Utställningen heter Troubled Waters och är sammansatt och curerad av duon själva.

Konstnärerna Pierre Commoy och Gilles Blanchard har arbetat och levt tillsammans sedan 1976. Deras konst är full av symbolik och referenserna rymmer allt mellan bollywoodfilm, den grekiska antiken, religion och sagor. 

Ett ämne de ofta återkommit till i sitt skapande är havet och porträtt av sjömän och den här gången ville de fördjupa det marina temat. 

- Vi bestämde oss för att göra en utställning med två salar, en som visar allting som sker ovanför ytan och en annan som visar det marina livet djupt under havsytan, säger Gilles Blanchard.  

– När man ser bilderna först ser allting ut att vara vackert och pittoreskt, men när blicken fördjupas ser man besvärligheter som föroreningar av havet och intrycken blandas, fortsätter Pierre Commoy. 

”En drömvärld”

Många människor tror att deras kända verk är gjorda i photoshop, men i själva verket är allt gjort manuellt med en uppbyggd scenografi där de placerar modellen. Pierre fotograferar och Gilles målar. Och personen som porträtteras är ofta den som inspirerat dem till bilden. 

– Det är en drömvärld som vi projicerar här men det stora temat är kärleken till livet, men bortom allt det finns allvaret i samtiden och ensamheten, säger Gilles Blanchard. 

Han fortsätter: 

– Vi återkommer hela tiden till den stora kärleken, och kanske är det den som kommer att rädda världen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.