Foto: Hans Alvarsson/SVT

Mediemissen om ”väsktanten”

Uppdaterad
Publicerad

Växjöpolitikerna som ville stoppa statyn fick kritik. Men att det berömda fotot togs under de värsta kravallerna i Växjös historia har medierna missat, tycker Eva Johansson (C).

Nyheten om att kultur-och fritidsnämnden i Växjö ville stoppa den planerade statyn av väsktanten hettade upp känslorna förra veckan.

Väsktanten symboliserar motstånd och civilkurage och politikerna som ville stoppa statyn hade fel, menade många. Runt om i Sverige dök det upp handväskor på statyer – som en solidarietshandling med ”väsktanten”.

Tantstatyn i Växjö

”Vi gillar hjältar”

Men mediebilden av ”väskttanten”, som heter Danuta Danielsson och var 38 år när hon slog en skinnhead i huvet med handväska, har blivit skev, tycker journalisten Anton Berg som gjort en P3 dokumentär om nazisterna och händelserna i Växjö.

– Vi gillar en bra historia, vi gillar hjältar. Vi älskar att se den här lilla tanten göra en cool grej, hon är en superhjälte på riktigt.

Men det är inte hela bilden menar Anton Berg.

Under sin research med P3 Dokumentär gick han igenom arkiven på SVT och Sveriges radio. I april 1985 håller Vänsterpartiet kommunisterna valupptakt i Växjö och riksmedierna är på plats för att bevaka. Strax efter mötet avslutas har Nordiska rikspartiet fått tillstånd att demonstrera i närheten.

Flyr till toaletten

– Nazisterna hinner knappast komma igång innan vänsterpartister och uppretade växjöbor är där och det blir slagsmål. Det är 1000 personer mot 20 nazister.

Nazisterna drivs genom staden och flera av dem flyr in i stationshuset där de låser in sig på toaletterna. Polisen försöker skydda dem mot folkmassan utanför.

– Lokala vänsterpolitiker i Växjö försöker lugna ner folkhopen, men det finns också intervjuer både i SVT och Sveriges radio med människor som säger ”Nu ska vi ge dem ett rejält kok stryk”, de vill slå nazisterna på käften, säger Anton Berg.

”Inte fått gehör”

Kravallerna som följer har gått till historien som de värsta i Växjös historia.  I rapporteringen kallas händelserna ”lynchningar”. De blev också en framgång för det lilla extremistpartiet som efter all uppmärksamhet i medierna fick en tillströmning av nya medlemmar.

Det är med bakgrund av detta som Växjös politiker ville stoppa statyn från början.

– Jag har försökt att föra fram det i medierna, men det har inte fått gehör. Jag vet inte om jag har varit otydlig eller om man inte vill lyssna, säger Eva Johansson (C), ordförande för kultur-och fritidsnämnden i Växjö.

I förra veckan hörde också en anhörig till Danuta Danielsson av sig och ville inte ha någon staty. Socialdemokraterna som varit mest drivande i att få en staty backade också efter att den anhöriga hört av sig.

”Hela bakgrundsbilden”

Andra kommuner som vill köpa statyn har hört av sig.

– Jag utgår också från att de tar reda på hela bakgrundsbilden innan de tar ett beslut, säger Eva Johansson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tantstatyn i Växjö

Mer i ämnet