Tre lyssningstips som vrider på true crime-genren. Foto: SVT/Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Brottsoffer, spioner och vanliga fel – här är veckans bästa poddlyssning

Uppdaterad
Publicerad

I Felicia Nestlers sommarprat får lyssnaren ett nytt perspektiv på true crime-genren och anhörigas utsatthet vid allvarliga brott, och i podcasten ”You're wrong about” ger programledarna vanliga missuppfattningar om kända händelser och fenomen.

Kulturnyheternas kritiker Caroline Hainer väljer veckans bästa poddlyssning för den true crime-kritiska lyssnaren.

Tre poddtips för veckan:

1. Felicia Nestlers sommarprat

Johanna ”Arbogakvinnan” Möller åtalades, förutom mordet på sina föräldrar, även för att ha anstiftat mordet på sin ex-man. Felicia Nestler var hans dotter och berättar om att hantera sin sorg mitt i en mediastorm.

2. You're wrong about

Podden drivs av två amerikanska journalister som undersöker en person, en gammal nyhetsstory eller ett fenomen som i backspegeln kan berättas på ett annat sätt. Ett avsnitt heter ”True crime with Emma Berquist” och handlar om konsekvenserna och faktiskt också farorna med true crime-boomen.

3. The spying game

Vad är true crime om inte skärningspunkten mellan brott och underhållning? I den här brittiska podden förenar man de båda elementen. Man låter riktiga internationella spioner, hemliga agenter och andra insatta samtala med kända författare, manusförfattare, regissörer om vad som är trovärdigt och inte.

Till exempel får en före detta Mossad-agent berätta hur övertalning och omvändning fungerar. Hur står sig till exempel ”Homeland” där? Man låter en tidigare chef för Vita husets livvakter prata med Jed Mercurio som skapat ”Line of Duty” och ”Bodyguard” om hur jobbet som livvakt åt de allra högst uppsatta verkligen ser ut.

4. Webcrawlers

Ali Segel och Melissa Setten är två amerikanska komiker som är fascinerade av mysterium, oförklarliga saker och folksägner. Till skillnad från reguljära true crime-poddar är denna podd för det första rolig.

Även om podden ibland fokuserar på spektakulära mordfall är det som bäst när den inte gör det utan istället undersöker saker som varför osten på McDonald's är flamsäker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.