Programledaren för Vem vet mest Johan Wester som står bakom programledarpulpeten. Under onsdagen spelades programmets sista avsnitt in. Foto: SVT

Vem vet mest läggs ner – ersätts med nytt frågeprogram

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s populära frågeprogram Vem vet mest går i graven. Det sista avsnittet av programmet som har sänts i över ett decennium har nu spelats in och ska sändas i vår.
– Nu kommer vi att satsa på nya former av frågesport, säger Peter Nyrén, programbeställare för underhållning och livsstil på SVT.

SVT:s tävlingsprogram Vem vet mest har länge varit en fast punkt i tv-tablån för många frågesportsälskare. Programformatet, som sänts sedan 2008 i lite olika former, har dock nu nått vägs ände.

Onsdagen den 18 september spelades det allra sista programmet in i studion i Göteborg.

– Det här är ett program som har varit i rutan länge och som framförallt har varit framgångsrikt i många år när det sändes varje dag i SVT2. Vi vet att det har varit ett populärt program, som så ofta med frågesporter som gått under en längre tid, säger Peter Nylén, programbeställare för underhållning och livsstil på SVT.

Sista avsnittet sänds i maj

För tittarna sinar dock inte frågefloden riktigt än. Det sista programmet sänds ut i rutan först sent i vår, den 30 maj 2020.

Beslutet att lägga ner programmet togs enligt Nyrén i samband med att SVT gjorde en översyn av programutbudet inför kommande år, 2020.

Att Vem vet mest får stryka på foten har enligt Nyrén enbart att göra med planerade tablåförändringar, och inte med programmets kvalitet. Det finns heller inga planer på att helt lägga ner frågesport i rutan.

Nya frågeprogram att vänta

Den som vill fortsätta gnugga geniknölarna framför rutan eller skärmen behöver heller inte vänta alltför länge.

– Nu kommer vi att satsa på nya former av frågesport och kunskapsdrivna, underhållande program. Exakt vilken titel det blir är inte klart. Men siktet är att det börjar sändas hösten 2020.

Fler detaljer om exakt hur detta nya frågesportsprogram kan komma att se ut vill inte Peter Nyrén ännu gå inte på, men hälsar:

– Jag hoppas att tittarna kommer att uppskatta de nya programmen, säger Peter Nyrén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer