Björn Höglund är frågeredaktör på programmet Vem vet mest. Han är den som skrivit allra flest frågor. Hela 14 000 har han hunnit med. Foto: SVT

Vem vet mest går i graven – i dag spelades sista programmet in

Uppdaterad
Publicerad

12 år och nästan 2 000 program. Det handlar om långköraren Vem vet mest som nu går i graven. I dag spelades det allra sista programmet in, och vi var på plats för att träffa den person som skrivit hela 14 000 frågor.

– Det gäller att vara nyfiken som en god journalist, säger Björn Höglund till SVT Nyheter Väst.

Han har varit frågeredaktör på Vem vet mest sedan säsong fyra, och sedan dess har han hunnit komma på 14 000 frågor till de tävlande i programmet.

– Vi har drygt 120 000 frågor i basen, och det som är utmanande är att vända och vrida på frågorna. Till exempel ”vem skrev Röda rummet” och sedan kan vi ta ”när utgavs August Strindbergs Röda rummet” och så vidare, säger Björn Höglund, frågeredaktör på Vem vet mest.

Du vill inte att jag ska ställa några kunskapsfrågor till dig, varför inte det?

– Nä, för risken är väl att jag framstår som en fullblodsidiot om jag svarar noll rätt eller som en besserwisser om jag skulle ha alla rätt så jag avstår.

Tragedier och brott

Finns det någonting som man inte kan fråga om?

– Jo, det finns det. Om det ligger i närtid, tragedier, brott eller liknande så brukar vi inte ställa frågor om det. Men ur ett historiskt perspektiv så kan man ställa de frågorna när det har gått en tid så klart.

Skulle du kunna ge ett exempel på den allra svåraste eller konstigaste frågan som du har skrivit?

– Det finns nog flera tusen sådana frågor som jag och mina kollegor har skrivit och man har tänkt att: Oj, hur ska någon kunna veta det här och så har de tävlande kunnat det. Det är imponerande men jag kan inte ta fram någon ur bakfickan direkt. Jag minns faktiskt inte.

Tittarsiffrorna för Vem vet mest har varit bra, SVT uppger att anledningen till nedläggning är att tablån för lördagarna ska förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.