Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Chris Pizzello

Verklighetens ”Martha” i Baby Reindeer stämmer Netflix

Publicerad

Kvinnan som tros vara verklighetens Martha i succéserien "Baby reindeer" stämmer Netflix för ärekränkning och försumlighet. Nu försvarar strömningsjätten seriens upphovsman.

"Vi kommer att försvara det här ärendet med stor kraft, och stå upp för Richard Gadds rätt att berätta sin historia", säger en talesperson för bolaget till Deadline.

Enligt stämningsansökan som verklighetens Martha, Fiona Harvey, lämnat in förnekar hon många av de handlingar som rollfiguren påstås ha gjort i serien, och kräver ett skadestånd av Netflix på motsvarande 1,76 miljarder kronor. Stämningsansökan har lämnats in i en federal domstol i Los Angeles, USA.

Det är Richard Gadd som har skapat och spelar huvudrollen i den självbiografiska serien "Baby reindeer". Den handlar om en misslyckad komiker som jobbar på en bar, där han lär känna kvinnan Martha, som blir besatt av honom.

Trots Gadds uppmaningar till tittarna om att inte spekulera kring verklighetens Martha, pekades advokaten Fiona Harvey snabbt ut som hans stalker.

I en intervju med Piers Morgan i maj 2024 bekräftade Harvey att rollfiguren baserats på henne, men nekade till anklagelserna att hon förföljt Gadd.

I stämningsansökan hävdar Harvey att Netflix bristfälliga maskering gjort "vägen rak" för folk att spåra upp hennes identitet, vilket fått till följd att hon har blivit bombarderad med trakasserier av människor från hela världen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verklighetens ”Martha” talade i början av maj ut i Piers Morgans tv-program Uncensored. Kulturjournalisten Fanny Svärd kritiserar valet att bjuda in henne till programmet, hör mer i videon. Foto: Netflix

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.