Innertaket på verkstäderna rasade in när någon satte eld på byggnaden igår. Foto: Sven Einarsson

Konstverkstäder i Husby förstörda i brand

Uppdaterad
Publicerad

Igår tände någon eld på Husbygård och konsthalls verkstäder i Stockholmsförorten Husby. – Vi är både ledsna och arga, huset går inte att rädda, säger Sven Einarsson, informationsansvarig, Husby gård.

Husby konst och hantverkarförening hamnade mitt i oroligheterna i Stockholmsförorten Husby igår. Vid elvatiden igår kväll såg en anställd vid den ideella föreningen att det brann i verkstadshuset och larmade polisen.

En person kunde gripas på plats, men byggnaden där föreningen driver verkstäder i måleri, keramik och snickeri för barn är totalförstörd. Innertaket har rasat ned och enligt brandkåren går huset inte att rädda.

Stockholmsupplopp

– Jag ser det här som ett led i det som hänt de senaste dagarna i Husby. Men vi kommer inte låta det här stoppa oss, säger Sven Einarsson, informations- och utställningsansvarig för Husby konst- och hantverkarförening som driver Husby Gård.

Efter ett krismöte idag har föreningen bestämt sig för att trots allt genomföra det planerade Art Camp i sommar.

– Vi vet inte hur, men på något sätt ska det gå. Det är så tråkigt det som hänt och det drabbar främst barnen, säger Sven Einarsson.

Verksamheten fortsätter

Polisen ska spärra av området men föreningen kommer att hålla resterande delar av verksamheten öppen. I helgen kommer de att turas om att sova över för att snabbt kunna larma om det händer något.

– Vi kommer att vara här och bjuda på kaffe och hålla loppmarknad som planerat i helgen, vi ska inte låta konsten och kulturen bli lidande av det som skett, säger Sven Einarsson.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet