Olika bilder av upploppen i Husby

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ny forskning möts människornas upplevelser av rasism och diskriminering med tystnad av medier och politiker.

ABC direktsände dagens pressträff som ägde rum på Stadsmuseet i Stockholm.

Det finns viktiga skillnader mellan de boendes bild av problemen i Husby, och den bild som präglar det offentliga samtalet. Det skriver en grupp forskare på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

Stockholmsupplopp

Enligt forskargruppen är Husbybornas egna berättelser sparsamt förekommande i det offentliga samtalet, trots den intensiva mediebevakningen.

– Rapporten ger inget slutgiltigt svar på varför det blev som det blev i Husby men den ger en inblick i erfarenheter och föreställningar bland Husbyborna som ingen som verkligen vill förstå vad som hände kan bortse från, säger Magnus Hörnqvist vid Kriminologiska institutionen, Stockholms universitet.

Under pressträffen deltar: Markus Lundström, doktorand i ekonomisk historia,  Paulina de los Reyes, ekonomisk-historiska institutionen, Markus Lundgren, doktorand i statsvetenskap, Jan Flyghed, proffessor i kriminologi samt Magnus Hörnqvist vid Kriminologiska institutionen, samtliga vid Stockholms universitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet