Foto: Svt

Polisen: Vi var dåligt förberedda för upploppen

Uppdaterad
Publicerad

Den lokala polisen i Västerort i Stockholm har nu utvärderat insatsen under upploppen i Husby i maj i fjol. Beredskapen för fortsatta upplopp var otillräcklig, enligt polismästare Elisabeth Anestad.

Beredskapen för fortsatta upplopp var otillräcklig, enligt polismästare Elisabeth Anestad.

– Vi har sett hur svårt det är att göra en bedömning i sådana här lägen. Vi skulle ha varit flera på plats, går det att konstatera i efterhand. Det är lätt att vara efterklok, men ingen såg i förväg vilken omfattning de här upploppen skulle få, säger polismästare Elisabeth Anestad till ABC.

Rapporten, baserad på ett 30-tal intervjuer, är hemligstämplad.

Särskilt tuff var den andra natten, 20 maj, enligt Anestad. Polisen var i underläge på flera platser samtidigt. Från gångbroar över vägen släpptes gatstenar på polisbilar. På en gångbro blev en polis slagen och sparkad.

Facket anser att logistiken brast. Poliser stod i tio timmar utan mat eller vatten, enligt huvudskyddsombudet. Utvärderingen har lett till att Västerortspolisen har skaffat ett stort förråd med vatten och energikakor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet