Viaplay återupptar tv-produktion i Danmark efter protester mot ett avtal som ingåtts mellan danska filmskapare och producenter. Foto: TT

Viaplay återupptar tv-produktion i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni meddelade svenska Viaplay group att man stoppar all produktion av film och tv-serier i Danmark. Beskedet kom efter det att Netflix och danska TV2 Play tagit samma beslut, i protest mot ett avtal som ingåtts mellan danska filmskapare och producenter. Nu återupptar Viaplay sin produktion i Danmark, skriver The Hollywood reporter.

Enligt strömningstjänsterna gör avtalet det betydligt dyrare att producera film i Danmark.

Nu startar Viaplay om sin produktion i Danmark. Till grund för beslutet ligger en tillfällig överenskommelse mellan Viaplay, den danska Producentföreningen och paraplyorganisationen Create Denmark som representerar skådespelare, regissörer och andra filmarbetare.

Filippa Wallenstam, innehållsansvarig på Viaplay, kallar överenskommelsen ”ett viktigt första steg”, men betonar att det återstår utmaningar på den danska mediemarknaden som behöver lösas innan ett permanent avtal kan bli aktuellt, skriver The Hollywood Reporter.

Netflix och TV2 Play har ännu inte återupptagit sin produktion i Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.