Vikten av ett handslag

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen lämnade miljöpartisten Yasri Khan alla sina politiska uppdrag, efter att ha vägrat skaka hand med en kvinna. Men vad ryms egentligen i ett handslag? Kulturnyheterna rådfrågar folkvettsexperten Magdalena Ribbing.

I världen hälsar man på varandra på olika sätt. Bland urinvånarna på Nya Zeeland, gnuggar maorierna sina näsor mot varandra. I Japan bugar man. I Thailand slår man ihop sina handflator framför sitt ansikte. I Frankrike kindpussas man och i USA behöver man inte ta någon i hand om man inte vill. Men här i Sverige nekades nyligen TV4:s reporter Ann Tiberg ett handslag från den avhoppade politikern, Yasri Khan (MP). 

– Det är för att jag är kvinna som du inte tar mig i handen, eller hur, säger TV4:s Ann Tiberg till Yasri Khan. 

MP-krisen

– Det är för hur jag är uppväxt, så är det så liksom att… fysisk beröring med det motsatta könet anses vara väldigt intimt, svarar Khan.

Har hänt tidigare

Men det är inte första gången en utebliven handskakning med det motsatta könet, på grund av religiösa skäl, upprör. I SVT:s serie ”Halal-TV” från 2008, uppstod en konflikt när två kvinnliga programledare vägrade ta i hand med debattören Carl Hamilton, innan intervjun hade börjat.

Kameran slogs på och i ljudupptagningen hörs diskussionen mellan programledarna och Carl Hamilton: 

– Jag är född här i Sverige och jag har levt här hela mitt liv och för att jag inte vill skaka hand, vart ska jag ta vägen då. Det är fortfarande Islam? 

– Jag är ledsen, du får börja skaka hand.

– Det bestämmer jag. Vad jag vill följa. 

– Nej, tyvärr inte.

Historiskt sett en förolämpning

Religionsfriheten krockar med jämställdheten. Magdalena Ribbing är journalist på Dagens nyheter och folkvettsexpert:

– Att inte att ta en utsträckt hand är ju en gammal förolämpning i den här delen av världen. Det beror ju på att högerhanden är den hand vilket man gör och bekräftar ett löfte. En högerhandshälsning bekräftar också en överenskommen affär och det är också viktigt, säger Magdalena Ribbing.

– Men det finns ju också flera kulturer där det motsatta könet inte rör, där en man inte rör en kvinna som inte tillhör hans familj och en kvinna inte heller vill bli rörd av en man som inte tillhör hennes man eller hennes närmaste, säger fortsätter on.

Kritiken mot den nu avhoppade miljöpartisten Yasri Khan har under de senaste dagarna varit massiv. Hans sätt att hälsa har tolkats som särbehandlande mot kvinnor och kopplas ihop med fundamentalism. 

– Vi måste hitta en slags medelväg i det här. Kanske han skulle låta bli att hälsa på alla, även män. Men det skulle vara emot hans kultur, säger Magdalena Ribbing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet