Foto: TT

Oro för attentat: Vilks-debatt ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Paneldebatten med Lars Vilks ställs in.
Efter att först ha skjutits upp utgår nu samtalet med konstnären – av oro för attentat.
”Det är en tragedi”, säger Gustav Nipe, ordförande i Ung Pirat, som arrangerar debatten.

I morgon torsdag drar mediedagarna igång i Göteborg.

Med anledning av koncentrationen av journalister och publicister i stan vill Piratpartiets ungdomsförbund, Ung Pirat, annordna en paneldebatt med den kontroversielle och hotade konstnären Lars Vilks. Det skulle bli Vilks första officiella framträdande sedan terrorattentaten i Köpenhamn. Nu ställs evenemanget in, tills vidare.

Sköts först upp

Ung Pirat valde Folkets hus i Göteborg som spelplats för debatten eftersom de nekats plats på Svenska mässan, där mediedagarna håller hus.

Först sköts debatten upp till fredagen, eftersom Lärarförbundet, som också bokat lokalen på torsdagen, ansåg det för riskabelt att hålla mötet i samma hus som Vilks. Nu stryks debatten även från fredagen.

– Det är en dansuppvisning i en källare. De vill inte ha det här samtalet och honom där samtidigt helt enkelt, säger Gustav Nipe, ordförande i Ung Pirat.

– Det är en tragedi det här. Verkligen, för yttrandefriheten. Att man inte ska kunna ha ett evenemang som det här i Sverige.

Ung Pirat letar nu efter andra lokaler att hålla paneldebatten i.

– Men det är kort varsel, vi får se om det går att lösa på något sätt. Folkets hus blir det inte de här dagarna i alla fall. Folkets hus som ska låta folket komma till tals. Att de ger upp under trycket är beklagligt, säger Gustav Nipe.

”Finns ett antal villkor”

Mats Gröndal är ordförande för Folkets hus i Göteborg. Till SVT Västnytt säger han att debatten med Vilks ställs in för att den krockar med tidigare planerad verksamhet.

– Det fanns ett antal villkor och kriterier som vi ställde upp om att mötet inte skulle störa vår övriga konferensverksamhet, säger Mats Gröndal, ordförande för Folkets hus i Göteborg, säger han.

– Vi har en artistskola här i huset som samtidigt har en barn- och ungdomsföreställning. De har sålt biljetter till sin föreställning. Vi kan ju inte begära att de ska återbetala dem bara för att Piratpartiet ska kunna genomföra detta.

Kände sig inte trygga

Tidigare framförde Lärarförbundet att de inte ville hålla sitt planerade årsmöte samtidigt som debatten med Lars Vilks förs i samma lokal, som först planerades under torsdagen.

– Vi ska ha årsmöte. Våra medlemmar kände sig inte trygga att gå på det mötet. Vi har fått jättemycket reaktioner. Medlemmarna vågade inte gå. Det meddelade vi Folkets hus, säger Elisabeth Mossberg, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.

Om paneldebatten inte hade kunnats skjutas upp hade Lärarförbundet flyttat årsmötet, säger Elisabeth Mossberg.

– Både Paris och Köpenhamn ligger färskt i minnet. Man vill inte riskera att någonting händer på ett årsmöte. Jag kan känna det som ordförande också, man utsätts ju för en risk.

”Inte tillräckligt”

Polisen har meddelat att de kommer att bevaka evenemanget. Känns det inte som en trygghetsförsäkring?

– Inte tillräckligt. Vi skulle vara i lokaler med glasdörrar och ordningsvakter skulle kontrollera våra medlemskap. Det hade känts väldigt olustigt och osäkert, säger Elisabeth Mossberg.

Tv-profilen och debattören Alexander Bard deltar också i paneldebatten med Vilks på fredag. På sin Twitter skriver han om känslorna kring att debatten skjuts upp.

”Lärarförbundet bannlyser Lars Vilks-debatten i Göteborg på torsdag. Svenska lärare viker sig för terrorism”, skriver han.

Elisabeth Mossberg undertryker att Lärarförbundet inte alls viker sig för hot.

– Vi viker inte alls ned oss. Vi var beredda att flytta vårt möte, för våra medlemmars säkerhet. Vi tycker också att yttrandefrihet är viktigt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars Vilks

Mer i ämnet