Cilla Jackerts vinnande bok handlar om Jonna, en inte så perfekt tolvåring som hellre är hemma och tittar på Youtube och äter stulet godis, än går i skolan. Foto: Alexander Donka

Vinnare av Barnradions bokpris: F som i sämst

Publicerad

I dag utsåg Barnradion årets bokprisvinnare och pristagaren blev Cilla Jackerts bok, F som i sämst, om hur det är att vara just sämst. Juryn bestod av fem barn i årskurs sex.
– Det känns jätteroligt att veta att just barn har tagit boken till sig. Det betyder mycket att de har tagit till sig den här knepiga personen som boken handlar om, säger Cilla Jackert.

Under läslovet gick Barnradions jury igenom alla nominerade böcker. Jurymedlemmarna bestod av fem elever i årskurs sex på Stockholms internationella Montessoriskola. Den bok som fick flest poäng var F som i sämst, skriven av manus- och ungdomsboksförfattaren Cilla Jackert.

Tittar hellre på Youtube än går i skolan

Den handlar om Jonna, en inte så perfekt tolvåring. Det går dåligt i skolan och Jonna är hellre hemma och tittar på Youtube och äter stulet godis. Den tre år äldre storasystern Miriam är Jonnas motsats. Miriam är talangfull med fina betyg och är beundrad av alla, vilket gör att Jonna ofta känner att hon hamnar i skymundan. 

– Jag tror att de kunde relatera till att det är jobbigt att vara en som ingen tror någonting om, och det är också jobbigt att vara någon som har extremt höga förväntningar på sig hela tiden, säger författaren och fortsätter:

– Jag vill förmedla ett slags lugn, att man inte ska behöva hetsa så mycket. Jag vill att man ska känna att ens egen självkänsla inte kommer genom betygen, eller hur många lajks man får. Det är inte bara för barn, det gäller även vuxna. Man får gärna läsa boken med sina barn och fundera på vad man själv signalerar till dem, säger Cilla Jackert.

12-årige Logan: ”Kunde inte släppa taget om boken”

Logan Martinez, 12 år, är en av dem som röstade fram årets vinnare.  

– Den fångar in hur det är att gå i skolan på ett bra sätt, med betyg och hur mycket press man kan ha ibland. Det är det som jag tror gjorde att boken vann, säger han. 

– Man vill verkligen fortsätta läsa och se vad som händer. Man fastnar och kan inte släppa taget om boken, avslutar Logan Martinez.

Dessa var nominerade till Barnradions bokpris 2019

Visa

F som i sämst av Cilla Jackert
Vittran av Annalena Hedman
Till Vial: 8400 dagar kvar av Henrik Ståhl
Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter
Ett annat jag: Projekt Gemini av Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck

Barnradions jury består av Logan Martinez, Benjamin Karhumaa, Bruno Kummel, Lydia Kahn och Tove Bonde

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer