Radiodokumentären Hästgården fälls I Granskningsnämnden för intrång i privatlivet. Foto: Jessica Gow/TT

Vinnare av Stora journalistpriset fälls i Granskningsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentärserien Hästgården från Sveriges radio berättade om en ridlärare som anklagats för sexuella övergrepp på sina elever. Programmet vann Stora journalistpriset 2018, men fälls nu i Granskningsnämnden.

Under måndagen kom beskedet att SVT:s dokumentär om Josefin Nilsson, Älska mig för den jag är, fälls i Granskningsnämnden för intrång i privatlivet. Men även Sveriges radios P1-dokumentär Hästgården fälls av samma anledning.

Dokumentären sändes i tre delar under våren 2018, och handlade om hur en ridlärare anklagats för sexuella övergrepp av sina före detta elever. Serien vann Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare samma år, men anmäldes senare till Granskningsnämnden av ridläraren själv.

Anledningen till fällningen är att nämnden anser att ridläraren var möjlig att identifiera, både på grund av att vissa av de intervjuade medverkade med sina egna namn, men också för att ridläraren antas vara känd för en viss krets av personer.

Även inslag från dokumentären som sänts i andra P1-program som Ekot, P1 Morgon och Klartext fälls för att de stred mot kravet på opartiskhet. Detta på grund av att det i inslagen inte ska ha varit tydligt att ridläraren i fråga nekade till alla anklagelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer