Salvador Sobral under presskonferensen efter första semifinalen i Eurovision song contest iförd tröjan som sen förbjöds. Foto: Pontus Lundahl/TT

Vinnarens tröja – för politisk för ESC

Uppdaterad
Publicerad

Salvador Sobral vann Eurovision-finalen med låten ”Amar pelos dois” – vilket gav Portugal sin första vinst någonsin. Efter vinsten berättade han att han förbjudits ha på sig en tröja med trycket ”S.O.S. Refugees”, på grund av sitt politiska budskap.

– Flyktingfrågan är Europas största problem och jag såg det här som en plattform för att sända ett budskap.

Efter den första semifinalen i Eurovision song contest i Kiev hölls en presskonferens med alla artister som tog sig vidare till final. En av dem var Salvador Sobral som kom in på presskonferensen i en tröja med trycket ”S.O.S. Refugees”.

För politisk tröja

När han under söndagsnatten tog hem hela tävlingen hölls en ny presskonferens – då utan tröjan. På frågan om hans politiska engagemang svarade han:

ESC 2017

– Flyktingfrågan är Europas största problem och jag såg det här som en plattform för att sända ett budskap. Jag förbjöds att ha tröjan igen, eftersom de inte vill ha politiska eller kommersiella budskap.

”Ett humanitärt budskap”

Efter att Salvador Sobral haft tröjan på sig fick han ett mejl från organisatörerna som meddelade att han inte kan ha på sig tröjan igen, säger han under presskonferensen. Något han inte riktig förstod.

– Vilket jag tycker är konstigt, för om jag skulle ha en Adidas-tröja skulle det vara ett kommersiellt budskap då? Det här var inte ett politiskt budskap, det var ett humanitärt budskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2017

Mer i ämnet