Ukraina får böter efter Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

EBU vill att Ukraina ska böta för senaste Eurovision song contest, då värdlandet nekade ryska Julia Samojlova inresa.

Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) har utfärdat böter till Ukraina efter senaste Eurovision song contest, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Rörig tävling

Tävlingen kantades av ekonomiska och organisatoriska problem, och på grund av konflikten med Ryssland nekade ukrainska säkerhetstjänsten SBU ryska artisten Julia Samojlova inresa.

ESC 2017

Orsaken uppgavs vara att hon tidigare besökt landet illegalt. Julia Samojlova skulle ha tävlat med bidraget ”Flame is burning” i den andra semifinalen i Kiev den 11 maj.

Läs mer: Ryssland stoppas från Eurovision-finalen

Läs mer: Julia Samojlova ska uppträda på Krim när ESC startar

Skadade varumärke

EBU kritiserade beslutet från början. De menade att det gick emot både tävlingens anda och dess inkluderande värderingar.

Nu vill ledningen att Ukraina ska betala böter för både de organisatoriska problemen och för att de nekade ryska Samolojva inträde. Ledningen menade att de flyttat fokus från tävlingen och påverkat varumärket Eurovision song contest negativt. Det finns ännu inga uppgifter om exakt bötessumma, men enligt Kulturnytt talas det om en bot på 2 miljoner kronor.

Läs mer: Ukraina kan portas från Eurovision i tre år

”Kan inte bryta mot lagar”

Ukrainas nationella public service-bolag, UA:PBC, skriver i ett uttalande att de gjort allt de kunnat för att säkerställa att Eurovision i Kiev skulle bli framgångsrikt. Enligt bolaget ansågs tävlingen hålla hög kvalitet inte bara av publik och deltagare, utan även av EBU som nu utfärdat böter.

Vidare skriver UA:PBC att de varken har ansvar eller befogenhet att bryta emot landets lagar för att EBU vill det. Enligt ukraisk lag kunde de inte låta Samojlova delta, för att hon tidigare varit illegalt på den ockuperade Krim-halvön. Bolaget skriver även att det inte var de, utan nationell säkerhetstjänst, som nekade sångerskan.

Kulturnyheterna söker EBU för en kommentar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2017

Mer i ämnet