Julia Samojlova Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ukraina stoppar ryska bidraget i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad
Ryska artisten Julia Samojlova stoppas från att uppträda i Eurovision i Ukraina senare i vår. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.
– Ukrainska säkerhetstjänsten (SBU) har förbjudit Julia Samojlova att resa in i landet i tre år. Beslutet togs precis nu, säger SBU:s talesperson Olena Gitlyanska till AFP.

SBU förbjuder henne att resa in i Ukraina eftersom hon tidigare besökt landet illegalt, skriver BBC.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att Julia Samojlova medverkade i en konsert på Krimhalvön 2015, efter att landsdelen tagits i besittning av Ryssland från Ukraina. Resan kan bryta mot ukrainsk lag eftersom hon reste in utan tillstånd från Ukraina och via Ryssland. Julia Samojlova har själv bekräftat resan.

Samojlova skulle ha tävlat med bidraget ”Flame is burning” i den andra semifinalen i Kiev den 11 maj.

Finns en svart lista

Ukrainska myndigheter har upprättat en svart lista, med namn på flera ryska artister som inte är välkomna i landet. Julia Samojlova finns inte med på listan, men Anton Gerasjtjenko, rådgivare på inrikesministeriet i Ukraina, har i ett långt inlägg på Facebook förklarat att han anser att valet av henne är en provokation mot värdlandet.

”Det råder inga tvivel om att valet av Rysslands Eurovisionkandidat var kontrollerat av Kreml. De kan inte ha varit ovetande om att Julia Samojlova har varit på turné i det ockuperade Krim och därför bryter mot ukrainsk lagstiftning”, skrev han.

EBU: ”Vi är djupt besvikna”

Europeriska radio- och tv-unionen EBU svarar på beslutet i ett officiellt uttalande på sin hemsida.

”Det har bekräftats för EBU att ukrainska myndigheter har utfärdat ett inreseförbud för den ryska artist som ska tävla i Eurovision Song Contest, Julia Samojlova, eftersom hon har brutit mot ukrainsk lag genom att resa in i Krim för att uppträda. Vi måste respektera värdlandets lagar, men vi är trots det djupt besvikna över beslutet eftersom vi känner att det går emot både tävlingens anda och dess inkluderande värderingar”, skriver de.

De fortsätter:

”Vi kommer att fortsätta dialogen med ukrainska myndigheter i syfte att försäkra oss om att alla artister kan uppträda i det 62:a Eurovision Song Contest i Kiev i maj. Ytterligare uppdateringar om situationen väntas.”

Rysslands vice utrikesminister Grigorij Karasin, har enligt ryska RT reagerat negativt på beskedet om Julia Samojlovas nekade inträde i Ukraina.

– Det är ett cyniskt och inhumant beslut av myndigheterna i Kiev, säger han enligt RT.  

Spänt mellan Ryssland och Ukraina

Eurovision Song Contest 2017 hålls i Kiev efter att den ukrainska sångerskan Jamala vunnit tävlingen 2016. Redan då var stämningen spänd mellan Ryssland och Ukraina. Jamalas bidrag ”1944” skildrade enligt henne själv deportationen av Krimtartarer som genomfördes under Josef Stalins styre. Jamalas gammelmormor och hennes fem barn var några av de som deporterades.

Ryska politiker ankagade låten för att vara förolämpande mot Ryssland och för att sprida en falsk bild av historien. Låttexten kopplades också ihop med Rysslands annektering av Krim 2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ESC 2017

Mer i ämnet