Julia Samojlova ska uppträda på Krim när ESC startar. Foto: Skärmdump

Julia Samojlova ska uppträda på Krim när ESC startar

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska artisten Julia Samojlova stoppades från att uppträda i Eurovision i Ukraina på grund av att hon bröt mot ukrainsk lag när hon uppträdde på Krimhalvön 2015. Nu ska hon ge en konsert på Krim samma dag som ESC startar, enligt The Guardian.

Turerna har varit många kring den ryska artisten Julia Samojlovas medverkan i Eurovision song contest.

Läs mer: Ryssland stoppas från Eurovision-finalen

ESC 2017

Samojlova var uttagen till att representera Ryssland med bidraget ”Flame is burning” men stoppades på grund av hennes medverkan i en konsert på Krimhalvön, efter att landsdelen tagits i besittning av Ryssland från Ukraina. Det var en resa som bröt mot ukrainsk lag då hon reste in utan tillstånd från Ukraina och via Ryssland.

Kommer att ge konsert

Som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare kommer inte Ryssland att delta i årets upplaga av Eurovision med en annan artist utan bojkottar tävlingen. Och nu står det klart att Julia Samojlova kommer att ge en konsert i den annekterade delen av Krim, i Sevastopol, samma dag som Eurovision startar, den 9 maj, rapporterar The Guardian.

9 maj är också känd som ”Victory day” i Ryssland då landet firar Tysklands kapitulation i andra världskriget 1945. En stor militärparad är planerad att genomföras i Moskva samma dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2017

Mer i ämnet