Benjamin Ingrosso får representera Sverige i Eurovision song contest i Lissabon. Foto: TT

Storfavoriten höll: Benjamin Ingrosso vinner Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Benjamin Ingrosso höll hela vägen och säkrade på lördagskvällen en biljett till Lissabon och Eurovision song contest.

– Det känns magiskt, säger Benjamin Ingrosso till Kulturnyheterna.

Ingrosso ledde redan efter att de internationella jurygrupperna hade levererat sina poäng. Och segermarginalen mot tvåan Felix Sandman blev också betryggande med 181 poäng mot 158.

Du fick både publikens och juryns röster. Vad betyder det?

Eurovision Song Contest 2018

– Det betyder allt. Det betyder så mycket att de har enats om mig som vinnare. Det är helt fantastiskt, säger Benjamin Ingrosso och ler stort.

Men det var inte några hårda känslor mellan de båda toppkandidaterna efter att Ingrosso tagit hem segerstatyetten Sångfågeln.

– Nej, vi ska dela på den här. Vi får såga den i två delar! Eller nej, det får man inte. Vi får ha den varannan vecka var, konstaterar Ingrosso.

– Vi vinner tillsammans, menar Felix Sandman, som planerar att åka med till Lissabon för att heja på kompisen.

Har du redan någon plan på var sångfågeln ska stå hemma?

– I fönstret tror jag, säger Benjamin Ingrosso och kramar statyetten i famnen.

Populär i Europa

Benjamin Ingrosso var i ledning efter att internationella juryn lagt sina röster med 114 poäng. 20 poäng före Felix Sandman. Och på en avlägsen tredjeplats låg då John Lundvik med 66 poäng.

Allra sämst till låg Mendez efter att internationella juryn levererat sina poäng. Men när svenska folkets röster skulle levereras så tog Mendez revansch, hans låt Everyday var tredje mest populärt bland tv-tittarna.

Semifinal först

Men segern ikväll innebär inte en direktbiljett till finalen av Eurovision song contest i Lissabon den 12 maj. Först måste Dance You Off röstas fram som ett av de tio bästa bidragen i sin semifinal. Semifinalerna äger rum den 8 och 10 maj, Sverige tävlar i den andra semin.

Foto: SVT

Bland länderna med lägst ESC-odds fanns före kvällens final: Bulgarien, Estland, Tjeckien, Australien och Sverige. Detta trots att alltså Sverige inte utsett någon vinnare än, men de senaste årens fina svenska slutresultat gör ändå att vi hamnar högt upp bland favoriterna. Och det gör alltså också Bulgarien, även det ett land som ännu inte utsett sin representant. Anledningen till det är att det ryktats att Bulgarien ska sätta samman en ”supergrupp” som ska tävla för landet i ESC.

Sjunde gången?

Senast Sverige vann var 2015 då Måns Zelmerlöw vann i Österrike med låten Heroes. Vinner Sverige ESC-finalen i maj så innebär det en delad förstaplats med Irland när det handlar om ESC-vinster. Än så länge innehar Irland toppositionen med sju segrar.

Teknikstrul

Halvvägs in i sitt nummer ropade Renaida att hon inte hörde något i sin medhörning. Hon körde vidare låten All The Feels utan hörnsnäcka. Och efteråt konstaterade programledaren David Lindgren att det kan vara tufft att köra sin låt när tekniken strular. Men Renaida fick en ny chans att framföra bidraget efter att alla andra artister var klara.

Om slutresultatet – Renaida hamnade på en nionde plats – berodde på teknikstrulet går inte att avgöra. Sist hamnade Mendez med 64 poäng, trots de fina poängen från tittarna.

Så gick det för finalisterna i Melodifestivalen 2018

1. Benjamin Ingrosso med ”Dance you off” 181 poäng

2. Felix Sandman med ”Every single day” 158 poäng

3. John Lundvik med ”My turn” 128 poäng

4. Samir & Viktor med ”Shuffla” 114 poäng

5. Mariette med ”For you” 113 poäng

6. Liamoo med ”Last breath” 105 poäng

7. Margaret med ”In my cabana” 103 poäng

8. Martin Almgren med ”A Bitter lullaby” 84 poäng

9. Renaida med ”All the feels” 81 poäng

10. Rolandz med ”Fuldans” 75 poäng

11. Jessica Andersson med ”Party voice” 70 poäng

12. Méndez med ”Everyday” 64 poäng

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2018

Mer i ämnet