Här är årets vinterpratare i P1

Publicerad

Skådespelarna Bianca Kronlöf och Olof Wretling är två av årets vinterpratare i P1. Bianca Kronlöf har ägnat året åt att tänka på män, vilket även är temat i hennes vinterprat. Olof Wretling är hemlighetsfull.

– Jag kommer prata om en förbjuden tanke, säger veteranen som medverkar för nionde gången.

Författaren och komikern Bianca Kronlöf släppte under hösten 2021 boken Brev till mannen där hon skriver om känslor, sex, våld och maskulinitet. Hon har även talat om och till män via sina sociala medier, vilket fått stor spridning. Nu fördjupar hon manstemat i sitt vinterprat.

– Det är ett samtal som pågår mellan mig och männen kan man säga. Jag tänker ta med vissa delar ur boken på ett nytt sätt, men större delen är att jag spunnit vidare på frågor, fördomar och reaktioner jag fått från läsare. Det har varit spännande att se vad folk reagerade på i boken, säger hon.

Du har ibland beskrivits som en slags feministisk folkbildare, vad tänker du om det?

– Det gör mig jätteglad om jag uppfattas så! Feminismen kan ibland bli väldigt intellektuell och svår, vilket kan bidra till en klasskillnad. Så jag blir jätteglad om jag beskrivs som som en folkbildare för det betyder att man är tillgänglig.

Olof Wretling tänker på ålder

Skådespelaren, regissören och komikern Olof Wretling ska vinterprata för nionde gången – han är hemlighetsfull men säger att det blir nära, personligt och handlar om att maxa sin ålder.

Samtidigt är han aktuell med ett SVT-program som bygger på hans tidigare vinterprat. Misslyckandena i mitt liv handlar om de gånger han siktat mot toppen men hamnat på botten, och har premiär den 29 december i SVT 1.

I videon kan du höra mer om Olof Wretlings vinterprat  – och se en bit ur Misslyckandena i mitt liv.

Årets vintervärdar i P1

25/12: Åsa Larsson författare

26/12: Antje Jackelén ärkebiskop

27/12 Olof Wretling skådespelare, regissör, komiker

28/12: Bianca Kronlöf skådespelare, komiker, författare

29/12: Mikael Niemi författare

30/12: Bi Puranen forskare

31/12: Rickard Söderberg operasångare

1/1: Mustafa Can journalist, författare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.