Vreden mot Zlatan: ”Många i Malmö känner sig svikna”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att Malmösonen Zlatan går in som delägare i Hammarby har väckt enorm ilska. Zlatan-statyn i Malmö har vandaliserats likväl som fotbollsstjärnans bostad i Stockholm. Var kommer hatet ifrån och vad handlar om egentligen?
– Om man inte förstår fotboll är det svårt att förstå det här, säger Fredrik Lindstrand, sportjournalist på Sydsvenskan.

Budskapet går inte att ta miste på. Någon har hällt ut surströmming och klottrat ”Judas” vid Zlatans bostad i Stockholm. En annan hänger en toalettsits på Zlatan-statyn i Malmö och under onsdagen sprayades den med rasistiska budskap. Polisen utreder vandaliseringen av statyn som ett hatbrott.

”En svårdefinierad passion”

– Förstår man inte vad fotboll handlar om så tror jag det är svårt att förstå det här. Det är en passion som är svårdefinierad och lika stor som en genuin och jättestark kärlek mellan två personer, säger Fredrik Lindstrand, sportjournalist på Sydsvenskan och fortsätter:

– Det är inte första gången Malmö FF-supportrar kallar någon för Judas. När Peter Ijeh gick till IFK Göteborg 2004 kom en Malmö FF-supporter fram med 30 silverpenningar till honom för att symbolisera det bibliska Judas-sveket mot Jesus.

Ett medborgarförslag till Malmö stad från en boende i kommunen vill att statyn delas upp i 30 delar och sedan skickas till Tele2Arena, Hammarbys hemmaplan i Stockholm. Även om det var ett tag sen Zlatan spelade i Malmö FF är anknytningen till en stad och ett lag inte något man bara kan lämna bakom sig.

”Han har svikit familjen”

– Väldigt många i Malmö känner sig svikna av Zlatan. De tycker helt enkelt att han är ”vår”. Han är den älskade Malmösonen. Trots att Zlatan själv har sagt att när han väl flyttar tillbaka till Sverige så kommer han flytta till Stockholm och inte till Malmö känner folk att han har svikit familjen, säger Rakel Chukri, journalist, till Kulturnyheterna.

Enligt Rakel Chukri handlar vreden och hatet också om rasism.

– Jag är faktiskt övertygad om att det till viss del handlar om rasism. När det gäller Zlatan har folk enorm höga förväntningar på honom. Trots att han har gett otroligt mycket till Malmö, till MFF så är det aldrig tillräckligt. Jag tror att det handlar om att han som invandrare anses ha någon slags lojalitetsskuld till staden, menar Rakel Chukri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.