Jesper Waldersten utsätter sig för obehag

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Waldersten utsätter sig för obehaget det innebär att visa upp något ofärdigt när han målar inför förbipasserande mässbesökare. Han är på Bokmässan för lansera sin jättebok ”Walderstenen” med bilder och illustrationer från 15 år.

”Jag är här” står skrivet med ojämna svarta penseldrag på en pelare strax innanför huvudentrén till den kvava Bokmässohallen, där konstnären och illustratören Jesper Waldersten håller på med en föränderlig väggmålning som aldrig blir klar.

Under mässans första dag täcktes väggen med vit färg som Jesper Waldersten sedan målar sina svarta figurer på tills hela väggen blivit svart och han kan börja pryda den med vita skepnader och väsen, i ett slags evighetsmaskineri.

Bokmässan 2016

– Det här är lite som att vara jazzmusiker och ställa hatten framför sig. Det är en utmaning att stå och måla såhär, det skapar en del ångest och känns mer naket än vad jag trodde att det skulle göra, men jag tycker att man ska bjuda på det, säger Jesper Waldersten till Kulturnyheterna.

”Ett långt liv framför mig”

Texten på pelaren för tankarna till performancekonstnären Marina Abramovic och dokumentären om henne med titeln ”The artist is present”, där konstnären blir sårbar genom att utföra sitt verk mitt i offentligheten.

Jesper Walderstens närvaro på Bokmässan motiveras av att han är aktuell med den retrospektiva 400-sidors boken med den klyftiga titeln ”Walderstenen”. Den består av ett urval av bilder ur Walderstens 15 år som illustratör och konstnär. Många av bilderna är svartvita och ger uttryck för en svart humor.

– Jag är på väg mot färg, håller på att närma mig färgen. Jag har ett långt liv framför mig. Det gäller att portionera ut saker och ting så att man inte kommer fram för tidigt, säger Jesper Waldersten till Kulturnyheterna.

Hans stil och språk blev känd för en bredare publik genom att hans illustrationer under en lång tid publicerades i Dagens Nyheter. Bilderna fungerade inte sällan som sarkastiska och vassa samtidsrapporter.

Hur ser du på vår tids dumhet?

–Ja, jag livnär mig på den, till viss del. Om alla gick runt och var gosiga, så vet inte jag vad jag skulle hitta på. Den ger energi, det handlar om poler som står emot varandra. Det gäller bara att det inte väger över för mycket, jag är lite rädd för att det är vad som håller på att hända just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2016

Mer i ämnet