Calle Nathanson, ordförande i Svensk biblioteksförening. Foto: TT

Svensk biblioteksförening skriver på bojkott-uppropet

Uppdaterad
Publicerad

Under parollen ”En nazifri Bokmässa 2017” undertecknade 103 författare, publicister och förläggare en protest mot Bokmässan i Göteborg tidigare i veckan. Nu ansluter sig även Svensk biblioteksförening till kritiken.

”Bok- och biblioteksmässan måste ställa krav på att deltagande organisationer ställer sig bakom grundläggande värderingar om alla människors lika värde. Därför undertecknar vi det här uppropet”, säger Calle Nathanson, ordförande i Svensk biblioteksförening, i ett pressmeddelande.

Hotar med bojkott

Uppropet, som publicerades i Expressen under tisdagen, är en reaktion mot den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på årets mässa. Namninsamlingen riktar nu ett krav mot att Bokmässan i framtiden ska stoppa aktörer som kan beskrivas som dokumenterat extrema och antidemokratiska. Annars väntar bojkott 2017.

Bokmässan 2016

– Vi samlar in enskilda namn, stora författare och aktörer som mässan inte klarar sig utan. Man vet ju hur arrangörer fungerar, för dem är det en fråga om ekonomi, sa initiativtagaren och journalisten Lisa Bjurwald till Kulturnyheterna tidigare i veckan.

Författarna Alexandra Pascalidou, Elisabeth Åsbrink, tidskriftsförlaget Glänta, Ordfront Magasin och Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius är några av de som valt att skriva under artikeln sedan tidigare.

Calle Nathanson är även vd för Folkets Hus och Parker, som även de undertecknade uppropet på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2016

Mer i ämnet