Wanja Djanaieffs verk ställs ut på Marabouparken konsthall i Sundbyberg.

Wanja Djanaieff: ”Man är ju en produkt av sin tid”

Uppdaterad
Publicerad

Wanja Djanaieff är en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare. På 60- och 70-talet knockade hon Sverige med sina färgstarka motiv och blev en del av en ny formvåg i Sverige. Nu ställer Marabouparken i Stockholm ut hennes verk.

Wanja Djanaieff är i textilvärlden mer känd som bara Wanja. Redan som liten var hon intresserad av färg och form och började som mönstertecknare inom den svenska textilindustrin efter några år på Konstfack. Genombrottet kom på 60-talet med Wanjas numera ikoniska, färgstarka motiv.

– Åren 67, 68 brakade det loss. Man är ju en produkt av sin tid. Jag gjorde ett mönster som heter Flower power och tyckte det var jättekul med alla engagerade unga människor. Jag hämtade inspiration från allt möjligt omkring mig, säger Wanja Djanaieff till Kulturnyheterna.

I den nyutgivna Boken om Wanja utnämns hon till drottningen av färg, och den retrospektiva utställningen på Marabouparken går under namnet Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger.

Älskade svensk industri

Trots att många av hennes mönster var osignerade gjorde hon sig ett namn i branschen. Som 29-åring hamnade hon på den prestigefyllda posten som chef för NK:s designkammare, där hon jobbade under 70-talet. Där formgav hon bland annat den svenska OS-tuppens kläder inför OS i München 1972. Men efter några år sa hon upp sig.

– Jag kände att jag hade lärt mig allt jag ville. Jag hade fått nog av allt det kommersiella och jag tappade fullständigt intresset när den svenska textilindustrin försvann, säger Wanja Djanaieff.

Wanja Djanaieff älskade att arbeta nära fabriksarbetarna i den svenska textilindustrin. 1977 var hon en av grundarna till Svenska Designbyrån som jobbade med fokus på det som fanns kvar av småskalig produktion i Sverige. För SJ formgav hon arbetskläder till lokförare och busschaufförer – allt producerat i Sverige och av naturliga material.

Hantverk och driv

Sedan dess har hon fortsatt att skapa, formge och dykt djupare in i olika former av textilhantverk. På senare år har hon bland annat målat på tyg och vävt en gobeläng föreställande hela hennes familj. Hon har även forskat och föreläst.

I Marabouparken har man även anlagt en linodling som en del av utställningen, ett material som Wanja Djanaieff jobbat mycket med.

Vad tänker du när du ser dina verk samlade här i utställningen?

– Det känns kul, men jag frågar mig också hur jag har orkat. Jag har varit ensamstående mamma i perioder och är gift för tredje gången, så jag har inte legat på latsidan på något plan direkt.

Hur har du orkat?

– Ja, jag har ju haft kul. Jag har alltid gjort det jag tycker är roligt, och om någonting har varit tråkigt då har jag slutat ögonblickligen, säger Wanja Djanaieff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.