Wiktoria går vidare till finalen efter lördagens deltävling 1 i Melodifestivalen 2019 i Scandinavium. Foto: Jessica Gow / TT

Wiktorias låt släpptes på Spotify – diskvalificeras inte

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagens första deltävling i årets melodifestival gick Wiktoria till final. Men hennes låt hamnade på Spotify, något som strider mot Melodifestivalens regler och som kan göra att bidraget riskerar att tas ur tävlingen. Men bidraget kommer inte diskas, skriver tävlingens projektledare Anette Helenius till Kulturnyheterna.

Det är inte tillåtet för Melodifestivalens bidrag att hamna på Spotify eller andra plattformar innan alla finallåtar är klara. Trots det dök Wiktorias låt Not with me upp på strömningstjänsten, något som Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Enligt artistens skivbolagsrepresentant, Nellie Sörman, på Sony Music handlar det om ett tekniskt fel.

– Det som har hänt är låten som på något sätt lagts in som produktion för att släppas och släppts av misstag. Vi lägger in dem som ”releaser” om artisterna åker ut eller går till andra chansen. Men det som har hänt är att något blivit fel och att låten gått upp, säger Nellie Sörman till Kulturnyheterna.

Bortplockad

Låten är nu borta från Spotify, berättar hon vidare. Enligt Sony Music ska låten ha legat uppe på Spotify mindre än två timmar. Men enligt Dagens Nyheter ska Not with me ha funnits där sedan i lördags – något som Nellie Sörman menar inte stämmer.

– Vi har fått uppgifter om att den låg ute i mindre än 2 timmar, säger hon och fortsätter:

– Vi har printscreens på våra system som visar att den legat ute mindre än två timmar.

”Varit i kontakt med SVT”

Vad ska ni göra härnäst?

– Vi har varit i kontakt med SVT och nu får vi helt enkelt diskutera hur vi går vidare efter det här. Men i och med att låten bara låg ute en timme och att det inte var med avsikt vi släppte den kan vi hoppas att vi kan hitta en bra lösning på det hela.

Under måndagskvällen verkar en lösning nåtts och Melodifestivalens projektledare Anette Helenius meddelar nu att bidraget inte kommer diskvalificeras.

”Efter samtal med Sony Music anser vi att det inte funnits någon avsikt att sprida låten på Spotify. Vi anser inte att skadan är sådan att vi behöver vidta någon åtgärd”, skriver Anette Helenius till DN.

2016 diskvalificerades artisten Anna Books bidrag Himmel för två på grund av att den släppts i förtid. Bara ny musik får tävla i Melodifestivalen, och när det visat sig att Himmel för två under en annan titel varit med i Moldaviens uttagning till Eurovision song contest 2014 togs den ur tävlingen.

Kulturnyheterna söker Melodifestivalens projektledare Anette Helenius. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer