Rapparen Wiley blir avstängd på livstid från Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska rapparen Wiley har stängts av från Twitter på livstid för anti-semitiska kommentarer. Nu förklarar han att de egentligen handlade om hans före detta manager.

Wiley, som är en storstjärna inom brittiska Grimescenen, har under de senaste dagarna redan fått sina konton på både Facebook och Instagram raderade efter ”upprepade regelbrott”. På fredagen, förra veckan, publicerade han en rad antisemitiska uttalanden på Twitter.

Bland annat jämförde han judar med Ku Klux Klan. Han skrev även ”Jag bryr mig inte om Hitler, jag bryr mig om svarta människor”, och hävdade att judar styr det internationella affärslivet. 

Permanent avstängning

Kritiken blev enorm. Twitter stängde av honom i 48 timmar, vilket bara ökade trycket. Bland annat krävde den brittiska inrikesministern Priti Patel en förklaring från bolaget till varför de agerade så längsamt. Igår beslöt Twitter att stänga av Wiley på livstid.  

Sent igår kväll publicerade brittiska Sky News en intervju med Grime-stjärnan, där han åtminstone delvis ber om ursäkt.  

– Mina uttalanden borde inte ha syftat på alla judar eller det judiska folket. Jag vill be om ursäkt för att ha generaliserat, och jag vill be om ursäkt för uttalanden som uppfattades som antisemetiska. 

Bråk med managern

Enligt Wiley är upprinnelsen ett bråk mellan honom och hans före detta manager, som är av judisk börd. De bröt nyligen sitt samarbete efter en konflikt. 

– Jag är ingen rasist. Jag är affärsman. Det borde ha stannat mellan mig och min manager, jag fattar det. 

Krav har också rests på att Wiley ska fråntas sin Imperieorden, MBE, som han fick 2018 för insatser inom musiken. 

Ville aldrig ha imperieorden

Till Sky News säger Wiley att han aldrig velat ha utmärkelsen och gärna lämnar tillbaka den. 

– Det kändes obekvämt att gå och ta emot den. Titta bara på Storbritanniens koloniala historia. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.