Jenny Wilson Foto: TT

Jenny Wilson faxar politiker

Uppdaterad
Publicerad

Musikern Jenny Wilsons politiska engagemang tar en allt större plats i hennes konstnärsskap. Nu är hon aktuell med ett konstprojekt som går ut på att koppla ihop folket med makten – via fax.

Wilsons projekt har sin bas på en hemsida där vem som helst kan skriva ner sina krav och trycka på skicka.

Strax därefter rasslar det till i 100-tals faxmaskiner världen över. 
Bland mottagarna finns Vita Huset, Angela Merkel & EU-parlamentet.

– Syftet med att använda sig av en sån förlegad kommunikationsmaskin som faxen handlar om att det är en så fysisk maskin. Du kan inte stoppa ett fax, det kommer ett fysiskt papper, ett dokument kommer faktiskt ut. Och det finns en slags touch av civil olydnad i faxmaskinens själ. Den bryter sig in på alla kanslier, kontoren och högkvarteren som vi har kopplat vår plattform till. 

– Vad det kommer generera vet vi inte. Det vi vet är att vi vill göra en länk mellan folkets tankar och åsikter. Och makthavarnas annars ganska väldigt stängda värld, säger Jenny Wilson till Kulturnyheterna.

”Kräver det omöjliga”

”The faxproject” är en förlängning av titeln på Jenny Wilsons senaste grammisbelönade skiva ”Demand the Impossible”.

– Titeln är så spännande. Att kräva det omöjliga är en förutsättning för stora förändringar i samhället. Alla viktiga reformer har skett genom att rörelser krävt det som är omöjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer