Yahya Hassan under en uppläsning i Oslo 2014. Foto: NTB/TT

Yahya Hassan döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den danska poeten Yahya Hassan döms till fängelse efter att ha skjutit en 17-årig man i foten.

Strafftiden: ett år och nio månader.

I början av september inleddes rättegången mot Yahya Hassan, 21. Åtalet bestod av 35 åtalspunkter mot poeten, varav den tyngsta handlade om en skottlossning i våras, då en 17-åring sköts i foten. Sedan dess har han suttit häktad. 

Hassan har sagt att han var under hård press och provocerad när han avfyrade skottet. Nu döms han till fängelse. Strafftiden blir ett år och nio månader.

Yahya Hassan slog igenom stort 2013 med en självbetitlad diktsamling. Den såldes i 11.000 exemplar och blev därmed den mest sålda diktsamlingen någonsin i Danmarks historia. Samlingen är delvis självbiografisk. Hassan, som har palestinsk bakgrund, riktar i samlingen kritik mot islam.

Levde med polisskydd

Sedan dess har Hassan varit en flitig debattör. Förra året ställde han upp i valet till Folketinget med sitt nystartade parti Nationalpartiet. Valet innebar dock ingen stor framgång för poeten.

Yahya Hassans tid i offentligheten har varit turbulent. I ett och ett halvt år levde han med polisskydd. I februari i år drabbades han och hans familj av flera våldsbrott. Vid ett tillfälle attackerades Hassan med klubba och sabel.

Enligt Yahya Hassan var hoten anledningen till att han var beväpnad när 17-åringen sköts i foten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.