Foto: SVT

Postum kulturdebatt om Yahya Hassan: ”En gravplundring”

Publicerad

En ny kulturdebatt om poeten Yahya Hassan har blossat upp efter hans tidiga bortgång, 24 år gammal. I både svenska och danska medier diskuteras hans person och de samhällskrafter som formade hans liv – något den danska journalisten Martin Krasnik kallar gravplundring.

Medan poeten Yahya Hassan levde utlöste hans dikter intensiv politisk debatt i Danmark. Både höger- och vänsterkanten använde honom som ett levande bevis för sina egna åskådningar.

Efter Yahya Hassans död har debatten om honom blossat upp på nytt. Var han ett offer för ett orättvist samhälle, eller en sanningssägare som vågade blottlägga problem med invandring och islam? Både svenska och danska kultursidor har fyllts av artiklar som vill förstå vem Yahya Hassan var och vad han stod för.

– Det är precis samma sak som förut. Det enda som betydde något för Yahya Hassan var frigörelse. Från sin egen familj, bakgrund och uppväxt men också från alla de krafter som försökte göra honom till en del av en historia som han inte alls kände sig som en del av, säger Martin Krasnik.

Martin Krasnik kallar debatten som fyllt kultursidorna efter Yahya Hassans död för ovärdig.

– Den har blivit något slags gravplundring, för nu har han inte ens något att säga till om själv.

Vem var Yahya?

Efter en diktläsning 2013 blev Yahya Hassan hotad till den grad att han var tvungen att bo hemma hos Martin Krasnik, som var värd för det tv-program Yahya Hassan medverkade i, i ett halvår.

– Vi blev vänner, men det var också som att ha en tonåring boende hos sig. Han levde sitt liv och jag levde mitt, säger Martin Krasnik.

Yahya Hassans senaste diktsamling Yahya Hassan 2 har nyligen kommit ut i svensk översättning och berör händelser i poetens liv efter debuten. Och vill man komma närmare Yahya Hassans väsen är det hans två diktsamlingar man ska fokusera på, inte förvandla honom till en symbol för personliga övertygelser, menar Martin Krasnik.

Har aldrig du känt att du vill ha en bit av Yahya Hassan?

– Det vet jag inte. Jo, alltså jag tycker ju också att han var otroligt fascinerande och han hade en fantastisk magnetism. Man hade lust att vara nära honom. På det sättet ville jag väl också ha något av honom, säger Martin Krasnik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.