Youssou N'Dour: ”Musik är en maktfaktor”

Uppdaterad
Publicerad

Musiker, berättare och FN-ambassadör – Youssou N'Dour har många titlar i sitt CV. Kulturnyheterna ringde upp honom.

Det är en stressad men väldigt glad polarpristagare och kultur- och turismminster som svarar när Kulturnyheterna ringer upp. Youssou N’Dour har suttit i möten hela dagen, men trots att han är politiker sedan ett år tillbaka är passionen för musiken fortfarande väldigt stark.

Musik för politik

Polarpriset

– Jag har alltid använt mig av musiken för att nå fram med mitt budskap, för att diskutera och debattera det som händer i samhället. Det jag pratade om till exempel för 20 år sedan håller nu på att hände, så man kan verkligen förändra med musik. Och nu som politiker kan jag fortsätta med det arbetet.

Vad kommer polarpriset betyda för dig?

– Priset tar mig tillbaka till det jag hållit på med i 40 år. Jag började som ung musiker utan varken studio eller instrument till att det nu finns människor runtom i världen som vill att jag ska fortsätta med musiken, och till er vill jag säga att jag kommer aldrig att glömma musiken. Jag är så otroligt tacksam och glad för det här. Musiken är mitt liv.

Hur mycket tid för musik har du nuförtiden som kultur- och turismminster?

– Jag har bara hunnit med två konserter det här året tyvärr. Mina åtaganden i regeringen tar väldigt mycket tid men jag har fortfarande en väldigt stark passion för musik.

Kommer du att spela in någon ny musik?

– Det har inte funnits tid för det men jag har några idéer, så lite längre fram kanske det blir några nya låtar. Nu är fokus inställt på det här, att börja repetera inför Stockholm i Augusti. Ni ska få ta del av min bild av Senegal. När man pratar om Afrika i Europa lyfter man ofta fram det negativa. Men det finns så mycket, mycket mer och det vill jag visa.

Nybliven turismminister

Youssou N'Dour är mer än musiker – han är också djupt engagerad i sitt Senegals utveckling. Sedan 2012 är han dessutom kultur- och turismminister i Senegal.

Kulturnyheterna träffade även N'Dour under en turné 2002, när han berättade för vår reporter Christian Catomeris om musiken på sin senaste skiva, ”Nothing's in vain”. Se den intervjun i inslaget här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polarpriset

Mer i ämnet